Vier de meivakantie bij Rembrandt thuis

Regisseren en acteren kan je leren!

Van 28 april t/m 12 mei kunnen bezoekers deelnemen aan de familieworkshop ‘CUT’. Hierbij treed jij even in de schoenen van Rembrandt. De workshop is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse filmregisseur Shady El-Hamus en zijn jongere broer en acteur Shahine El-Hamus (beiden Gouden Kalf winnaars). Onze museumdocent leert jou in 60 minuten de fijne kneepjes van het vak visuele storytelling. Zo leer jij onder andere de zeven regie technieken die Rembrandt toepaste op zijn kunstwerken en ga jij zelf aan de slag als regisseur. De workshop zijn vanaf 6 jaar en ouder. Boek snel je ticket, want vol = vol. 

Deze workshop zijn gratis voor iedereen en mede mogelijk gemaakt door Bader Philanthropies*

Boek hier je tickets

Ga op speurtocht met hondje Kwast

In de gratis Multimediatour gaan kinderen samen met hun ouders/begeleiders op zoektocht door het museum om Rembrandt te helpen zijn grootste schilderij ooit te maken. Zij worden op deze zoektocht geholpen door Kwast, Rembrandts hond. Kwast is een beetje een ondeugende hond want eigenlijk moet hij buiten op de binnenplaats blijven, maar soms laat een van de dienstmeisjes hem binnen en kan hij lekker rondsnuffelen in het huis. Een ideale rondleider en speurder dus!

Tijden: dagelijks tijdens openingstijden
Doelgroep: kinderen van 6 tot 12 jaar, ouders

Gratis, verkrijgbaar bij de audiobalie

Verf en ets bij Rembrandt thuis

Wil je leren hoe Rembrandt schilderde en etste? Kom dan in de meivakantie naar Museum Rembrandthuis. In Rembrandts atelier ontdek je hoe hij zijn verf maakte en welke spullen hij hiervoor gebruikte – van giftig lood en knalrode luizen, tot geurende lijnzaadolie en zelfs varkensblazen! Natuurlijk kunnen kinderen ook zelf aan de slag te gaan, zoals zelf verf mengen op de mengsteen en verf aanbrengen op een schildersdoek. Op de etszolder krijg je stap voor stap te zien hoe Rembrandt zijn etsen maakte. Helemaal leuk: op een van zijn etsen staat Kwast! En iedereen krijgt een afdruk mee naar huis.

  • Verfdemonstraties: 29 april en 1, 3, 5, 7, 9, 11 mei
  • Etsdemonstraties: 28, 30 april en 2, 4, 6, 8, 10 mei
  • Tijden: Tussen 10.30 uur en 15.30 uur.
  • Taal: Nederlands- en Engelstalig
  • Reservering niet nodig
  • Gratis

*Museum Rembrandthuis viert de 100ste geboortedag van Alfred Bader.

Museum Rembrandthuis viert samen met vele andere instellingen in Europa en Amerika de 100ste verjaardag van de Amerikaanse verzamelaar en filantroop Alfred Bader, geboren op 28 april 1924 in Wenen, Oostenrijk. Als vluchteling van de nazi’s kon Bader een nieuw leven beginnen als student aan de Queen’s University in Kingston, Canada, en vervolgens een groot chemisch bedrijf oprichten in Milwaukee, Wisconsin. Al vroeg ontwikkelde hij een passie voor het verzamelen van kunst, en voor Rembrandt. Hij bewonderde vooral Rembrandts uiting van emoties, zijn weergave van bijbelse thema’s uit het Oude Testament en zijn weergave van joodse modellen. Deze aspecten kregen een bijzondere betekenis in de nasleep van de nazi’s en hun ontmenselijkende racisme. Om deze kunst met een groter publiek te delen, leende Bader regelmatig uit voor tentoonstellingen, ook in Museum het Rembrandthuis. Hij overleed in 2018, en zijn vrouw Isabel in 2022, nadat ze hun kunstcollectie aan openbare musea hadden nagelaten. Bader Philanthropies werd opgericht en bracht hun nalatenschap samen met die van Alfreds eerste vrouw, Helen (Daniel) Bader, om verschillende doelen te ondersteunen, waaronder Alzheimeronderzoek, sociale gelijkheid, Joodse doelen, evenals de promotie en het genot van kunst.

Dagelijkse verf- of etsdemonstraties

Rembrandt en zijn leerlingen maakten hun eigen verf. Maar welke pigmenten en oliën gebruikten ze daarvoor? In het museum kun je om de dag in het atelier van Rembrandt tussen 11.00 en 15.00 uur meer te weten komen over Rembrandts proces van verf maken. Daarnaast leer je op onze nieuwe etszolder meer over Rembrandts etstechnieken. Het is alsof je over de schouder van de kunstenaar meekijkt. Rembrandt maakte ongeveer 300 etsen en drogenaalden. Stuk voor stuk echte kunstwerken. Hij drukte ze af in oplages van tien tot enkele tientallen. Hij experimenteerde met verschillende technieken en met verschillende papiersoorten. De etsen waren veel minder duur dan de schilderijen en moeten goed hebben verkocht. Onze museumdocenten vertellen je dagelijks op een interactieve wijze over deze techniek. 

Activiteiten Regie: Rembrandt

Het doek gaat open voor Regie: Rembrandt

Rembrandt was een meesterlijke verhalenverteller, niet in woorden maar in beeld. Hiervoor gebruikte hij technieken die ook in het theater werden ingezet, zoals gezichtsuitdrukkingen, gebaren, belichting, kostuums en attributen. En hij ging op zoek naar het moment waarop de spanning te snijden was. In de tentoonstelling Regie: Rembrandt zet Museum Rembrandthuis Rembrandts rol als regisseur van zijn kunstwerken voor het eerst in de schijnwerpers. En wordt duidelijk hoe 17de-eeuwse schilders en theatermakers elkaar inspireerden.

Tijdens de tentoonstellingsperiode (2 maart t/m 26 mei) zijn er in en om het museum activiteiten voor jong en oud te beleven.

 

Samenwerking Shady en Shahine El Hamus

Van regisseren tot acteren. Familie El-Hamus kan het allemaal. Voor de nieuwe tentoonstelling Regie: Rembrandt konden wij ons geen betere samenwerkingspartner voorstellen dan de broers Shady en Shahine El-Hamus. Shady El-Hamus behaalde tijdens zijn studie, aan de Nederlandse Filmacademie, al meerdere prijzen voor zijn regiekunsten. In 2018 maakte hij zijn eerste lange speelfilm ‘De Libi’ (Het leven), wederom viel deze film in de prijzen. Shady won met de film een gouden kalf voor beste scenario. Eind vorig jaar verscheen zijn speelfilm Crypto Boy op Netflix met zijn jongere broertje Shahine in de hoofdrol. Shahine El-Hamus wist op jongeren leeftijd al dat hij acteur wilde worden. Op 19-jarige leeftijd won hij al een Gouden Kalf in de categorie beste acteur voor zijn rol in de speelfilm ‘De belofte van Pisa’.   

Net als Rembrandt zijn Shady en Shahine echte verhalenvertellers. Hoe kijken zij naar het werk van Rembrandt en passen zij de eeuwen oude technieken toe aan het werk van nu?  In de tentoonstelling delen Shady en Shahine hun inzichten in de zogeheten slow watching tour. Ze bekijken twee topstukken van Rembrandt (Suzanna (1636) en Potifars vrouw beschuldigd Jozef (1655)). Wat vinden ze van Rembrandt als regisseur? Zouden ze het zelf anders hebben gedaan? Slow watching is onderdeel van de gratis multimediatour.

Regisseren en acteren kan je leren!

Van 28 april t/m 12 mei kunnen bezoekers deelnemen aan de familieworkshop ‘CUT’. Hierbij treed jij even in de schoenen van Rembrandt. Onze museumdocent leert jou in 60 minuten de fijne kneepjes van het vak visuele storytelling. Zo leer jij onder andere de zeven regie technieken die Rembrandt toepaste op zijn kunstwerken en ga jij zelf aan de slag als regisseur. De workshop zijn vanaf 6 jaar en ouder. Boek snel je ticket, want vol = vol. 

Deze workshop zijn gratis voor iedereen en mede mogelijk gemaakt door Bader Philanthropies*

Boek hier je tickets

 

Kwartiertje Regie: Rembrandt

Vanaf 7 maart is er elke donderdag om 13:00 uur een verhaal op zaal bij de tentoonstelling Regie Rembrandt door één van onze conservatoren. In 15 minuten worden bezoekers meegenomen en ondergedompeld in de tentoonstelling.

De perfecte lunch break! De activiteit is gratis, je hoeft niet te reserveren, wel is er een kaartje nodig voor het museum.

 

Happening tekenen Regie: Rembrandt

Zaterdag 18 mei

Iedereen is een tekenaar. Tijdens de happening ‘De tekenaar als regisseur’ ontdek je de veelzijdigheid van het tekenen, in Rembrandts tijd en nu. Laat je inspireren door Rembrandt en word regisseur van je eigen kunstwerk.

Programma

De happening begint in de tentoonstelling Regie: Rembrandt. Tijdens de rondleiding kom je erachter welke regietechnieken uit het theater Rembrandt toepaste in zijn kunstwerken. Extra aandacht gaat uit naar zijn unieke schetsen van theaterpersonages en toneelstukken.

Het tweede deel van de happening bestaat uit een demonstratie van 17de-eeuwse tekenmaterialen, zoals Rembrandt die ook gebruikte. Vervolgens ga je zelf aan de slag met je eigen tekening.

Tot slot krijg je een workshop van de hedendaagse kunstenaar Marisa Rappard (1979). Zij maakt tekeningen en installaties. Haar werk is te zien geweest in tal van galeries en musea, waaronder het Centraal Museum in Utrecht en het Drawing Centre Diepenheim. Rappard is ook docent bij ArtEz en begeleider van het mastertraject Drawing Inventions Academy. Tijdens de workshop in Museum Rembrandthuis leert ze je hoe je een boodschap of emotie in een tekening kan leggen. Oftewel: hoe maak je jouw tekening zo ontroerend of overtuigend mogelijk?

Pauze / lunch: Er is een pauze tussen 12:30 en 13:30 uur. Het museum zorgt voor koffie en thee, graag zelf lunch meenemen. In het museum is geen café aanwezig. Er zijn wel veel eetgelegenheden en supermarkten in de straat.

De happening ‘De tekenaar als regisseur’ is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar, geen tekenervaring nodig. Er is een maximum van 15 deelnemers, dus meld je snel hier aan of volg deze link: Museum Rembrandthuis – online tickets

 

Wandelen met Rembrandt – de ‘Regie: Rembrandt- editie

Er is speciaal voor de tentoonstelling in Museum Rembrandthuis en de presentatie in het Stadsarchief Amsterdam door Mastercard een wandeling ontwikkeld tussen beide locaties.

Op negen tussengelegen stops komt men meer te weten over Rembrandt en theater in de buurt wandelenmetrembrandt.nl

Waar nu boutiquehotel The Dylan gevestigd is, stond vroeger de eerste Stasdsschouwburg van Amsterdam. Vanwege een brand is alleen de prachtige toegangspoort bewaard gebleven. Als laatste stop van de wandeling kan je hier een ‘Director’s Delight’ cocktail drinken. Een cocktail buiten de reguliere kaart om, en op vertoon van de wandeling beschikbaar met -10% korting. Ook heeft café-restaurant De Bazel, bij het Stadsarchief een speciaal Rembrandt-menu voor de lunch en het diner: Menu’s Rembrandt en Theater – Stadsarchief Amsterdam Reserveer via: cafe-restaurant de Bazel

 


Stadsarchief.
Achter de schermen: Amsterdams theater in de 17de en 18de eeuw

In de schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam is een presentatie te zien over theater. Je vindt er originele objecten en archiefstukken rond theater in de 17de en 18de eeuw, en over de Amsterdamse Schouwburg en zijn acteurs. De presentatie is gratis te bezoeken. Voor meer informatie: Achter de schermen: Amsterdams theater in de zeventiende en achttiende eeuw – Stadsarchief Amsterdam

 

 

Rondleiding voor groepen

Reserveren rondleiding voor groepen

Bezoek Museum Rembrandthuis in een groep van maximaal 15 personen, met een rondleiding. Entreetickets voor het museum bedragen 19,50 euro per persoon, waarbij 1 begeleider gratis met de groep mee kan.

Het supplement voor een rondleiding bedraagt 100 euro (incl. BTW). We bieden rondleidingen aan in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans. Maak hier direct een groepsreservering met rondleiding

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief
paint
Ga naar de inhoud