2 maart 2024
t/m 26 mei 2024
|
|

Activiteiten Regie: Rembrandt

Het doek gaat open voor Regie: Rembrandt

Rembrandt was een meesterlijke verhalenverteller, niet in woorden maar in beeld. Hiervoor gebruikte hij technieken die ook in het theater werden ingezet, zoals gezichtsuitdrukkingen, gebaren, belichting, kostuums en attributen. En hij ging op zoek naar het moment waarop de spanning te snijden was. In de tentoonstelling Regie: Rembrandt zet Museum Rembrandthuis Rembrandts rol als regisseur van zijn kunstwerken voor het eerst in de schijnwerpers. En wordt duidelijk hoe 17de-eeuwse schilders en theatermakers elkaar inspireerden.

Tijdens de tentoonstellingsperiode (2 maart t/m 26 mei) zijn er in en om het museum activiteiten voor jong en oud te beleven.

 

Samenwerking Shady en Shahine El Hamus

Van regisseren tot acteren. Familie El-Hamus kan het allemaal. Voor de nieuwe tentoonstelling Regie: Rembrandt konden wij ons geen betere samenwerkingspartner voorstellen dan de broers Shady en Shahine El-Hamus. Shady El-Hamus behaalde tijdens zijn studie, aan de Nederlandse Filmacademie, al meerdere prijzen voor zijn regiekunsten. In 2018 maakte hij zijn eerste lange speelfilm ‘De Libi’ (Het leven), wederom viel deze film in de prijzen. Shady won met de film een gouden kalf voor beste scenario. Eind vorig jaar verscheen zijn speelfilm Crypto Boy op Netflix met zijn jongere broertje Shahine in de hoofdrol. Shahine El-Hamus wist op jongeren leeftijd al dat hij acteur wilde worden. Op 19-jarige leeftijd won hij al een Gouden Kalf in de categorie beste acteur voor zijn rol in de speelfilm ‘De belofte van Pisa’.   

Net als Rembrandt zijn Shady en Shahine echte verhalenvertellers. Hoe kijken zij naar het werk van Rembrandt en passen zij de eeuwen oude technieken toe aan het werk van nu?  In de tentoonstelling delen Shady en Shahine hun inzichten in de zogeheten slow watching tour. Ze bekijken twee topstukken van Rembrandt (Suzanna (1636) en Potifars vrouw beschuldigd Jozef (1655)). Wat vinden ze van Rembrandt als regisseur? Zouden ze het zelf anders hebben gedaan? Slow watching is onderdeel van de gratis multi mediatour. 

In het weekend van 20 en 21 april kunnen bezoekers deelnemen aan de familieworkshop ‘CUT’, waarbij Shady en Shahine deelnemers de fijne kneepjes van het vak visuele storytelling bijbrengen. Boek hier je tickets

Heb je een prangende vraag voor Shady of Shahine, over acteren of regisseren? Je kunt ze stellen tijdens de live Q&A op Instagram en TikTok tijdens onze Curator Talks. De broers gaan in gesprek met conservator Leonore van Sloten en jij kan op 24 april live vragen stellen. 

 

Kwartiertje Regie: Rembrandt

Vanaf 7 maart is er elke donderdag om 13:00 uur een verhaal op zaal bij de tentoonstelling Regie Rembrandt door één van onze conservatoren. In 15 minuten worden bezoekers meegenomen en ondergedompeld in de tentoonstelling.

De perfecte lunch break! De activiteit is gratis, je hoeft niet te reserveren, wel is er een kaartje nodig voor het museum.

 

Happening tekenen Regie: Rembrandt

Zaterdag 18 mei

Iedereen is een tekenaar. Tijdens de happening ‘De tekenaar als regisseur’ ontdek je de veelzijdigheid van het tekenen, in Rembrandts tijd en nu. Laat je inspireren door Rembrandt en word regisseur van je eigen kunstwerk.

Programma

De happening begint in de tentoonstelling Regie: Rembrandt. Tijdens de rondleiding kom je erachter welke regietechnieken uit het theater Rembrandt toepaste in zijn kunstwerken. Extra aandacht gaat uit naar zijn unieke schetsen van theaterpersonages en toneelstukken.

Het tweede deel van de happening bestaat uit een demonstratie van 17de-eeuwse tekenmaterialen, zoals Rembrandt die ook gebruikte. Vervolgens ga je zelf aan de slag met je eigen tekening.

Tot slot krijg je een workshop van de hedendaagse kunstenaar Marisa Rappard (1979). Zij maakt tekeningen en installaties. Haar werk is te zien geweest in tal van galeries en musea, waaronder het Centraal Museum in Utrecht en het Drawing Centre Diepenheim. Rappard is ook docent bij ArtEz en begeleider van het mastertraject Drawing Inventions Academy. Tijdens de workshop in Museum Rembrandthuis leert ze je hoe je een boodschap of emotie in een tekening kan leggen. Oftewel: hoe maak je jouw tekening zo ontroerend of overtuigend mogelijk?

Pauze / lunch: Er is een pauze tussen 12:30 en 13:30 uur. Het museum zorgt voor koffie en thee, graag zelf lunch meenemen. In het museum is geen café aanwezig. Er zijn wel veel eetgelegenheden en supermarkten in de straat.

De happening ‘De tekenaar als regisseur’ is geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar, geen tekenervaring nodig. Er is een maximum van 15 deelnemers, dus meld je snel hier aan of volg deze link: Museum Rembrandthuis – online tickets

 

Wandelen met Rembrandt – de ‘Regie: Rembrandt- editie

Er is speciaal voor de tentoonstelling in Museum Rembrandthuis en de presentatie in het Stadsarchief Amsterdam door Mastercard een wandeling ontwikkeld tussen beide locaties.

Op negen tussengelegen stops komt men meer te weten over Rembrandt en theater in de buurt wandelenmetrembrandt.nl

Waar nu boutiquehotel The Dylan gevestigd is, stond vroeger de eerste Stasdsschouwburg van Amsterdam. Vanwege een brand is alleen de prachtige toegangspoort bewaard gebleven. Als laatste stop van de wandeling kan je hier een ‘Director’s Delight’ cocktail drinken. Een cocktail buiten de reguliere kaart om, en op vertoon van de wandeling beschikbaar met -10% korting. Ook heeft café-restaurant De Bazel, bij het Stadsarchief een speciaal Rembrandt-menu voor de lunch en het diner: Menu’s Rembrandt en Theater – Stadsarchief Amsterdam Reserveer via: cafe-restaurant de Bazel

 


Stadsarchief.
Achter de schermen: Amsterdams theater in de 17de en 18de eeuw

In de schatkamer van het Stadsarchief Amsterdam is een presentatie te zien over theater. Je vindt er originele objecten en archiefstukken rond theater in de 17de en 18de eeuw, en over de Amsterdamse Schouwburg en zijn acteurs. De presentatie is gratis te bezoeken. Voor meer informatie: Achter de schermen: Amsterdams theater in de zeventiende en achttiende eeuw – Stadsarchief Amsterdam

 

 

Praktische informatie

Datum: 2 maart 2024

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief
paint
Ga naar de inhoud