Rembrandt Thuis

Bezoek Rembrandt nu vanuit huis. Nu het museum tijdelijk is gesloten in verband met de coronacrisis, gooien we de deuren tot Museum Het Rembrandthuis digitaal open. Op deze pagina en via onze sociale media delen we video’s, foto’s en verhalen uit het museum – over de kamers in Rembrandts oude huis, over onze etsencollectie, en over onze tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd.

Deze pagina – Rembrandt Thuis – zal regelmatig worden aangevuld met onder andere activiteiten voor je eigen thuisschool en video’s van onze populaire demonstraties verfbereiding en etsen als Rembrandt. Zo houden we elkaar gezelschap tijdens de quarantainetijd. Volg ons ook op Instagram, Facebook en Twitter en ontdek het museum via de hashtag #MuseumFromHome.

 

*Nieuw* Hoe maakte Rembrandt zijn verf?

Video door Muzemedia.nl

Wist je dat Rembrandt en zijn assistenten zelf verf maakten? Onze demonstrateur Yvonne neemt je mee naar Rembrandts atelier en vertelt alles over zijn pigmenten, oliën en verfbereidingsproces.

Wil jij net als Rembrandt je eigen verf maken? Met verschillende ingrediënten uit de keuken kun je meteen aan de slag.

 

Rondleiding door het Rembrandthuis

Ga mee met onze museumdirecteur Lidewij de Koekkoek op een rondleiding door het Rembrandthuis. Samen met videomakers MuzeMedia duikt ze in het huis, het leven en het werk van de beroemde kunstenaar.

 

Mini-documentaire: HIER. Zwart in Rembrandts tijd

Een week na de opening moest onze tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd dicht. Maar ondertussen is een bezoek toch mogelijk — virtueel! Samen met filmmaker Milan Amzic hebben we een mini-documentaire gemaakt, waarin we je meenemen op een rondleiding door de tentoonstelling.

 

Ontdek, creëer en win: Rembrandts buren

Speciaal voor onze tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd hebben we een online activiteit ontwikkeld: Rembrandts buren. In de 17de eeuw woonden er in Rembrandts buurt, rondom de Jodenbreestraat, ongeveer 100 zwarte mensen. Dat is niet heel veel, maar ze waren er wel. Onze belangrijke bron van informatie over deze zwarte gemeenschap zijn archiefstukken. Die geven ons kleine stukjes informatie over Rembrandts buren, zoals hun namen. Maar verder weten we bijna niks.

In Rembrandts buren dagen we je uit om bij de (bekende) naam de (onbekende) identiteit te bedenken. Op de site buren.rembrandthuis.nl kun je hiermee aan de slag. Bekijk hier de instructies.

Hoe werkt het? Je doorloopt verschillende stappen. Kies eerst een naam uit de 9 archiefstukken die we hebben gevonden. Vervolgens vorm je een identiteit op basis van informatie die we hebben; lees over Amsterdam in de 17de eeuw, de kleding die mensen droegen, het eten, maar ook over de VOC en de verschillende geldstukken die er in omloop waren. Er zijn 3 voorbeelden te vinden ter inspiratie. Heb je een beeld van wie jouw gekozen buur van Rembrandt is? Stel hem of haar dan aan ons voor en maak kans op een prijs! Lees hier meer.

Blij met het eindresultaat? Deel je eigen creatie op Instagram, Facebook en Twitter met de hashtag #RembrandtThuis en vergeet ons niet te taggen!

 

Rembrandt Thuisschool

De hele dag thuis en je verveelt je? Wil je iets leuks doen? Neem een voorbeeld aan Rembrandt en maak iets moois. Hieronder vind je tips en activiteiten:

*NIEUW: Rembrandts driehoekje
Heb jij weleens iets gehoord over Rembrandts driehoekje? Klik hier om het te ontdekken.
Vanaf 8 jaar.

Gekke bekken
Rembrandt zat vaak voor de spiegel om gekke bekken te trekken. Probeer het zelf ook eens.
Download hier de instructie en maak een zelfportret. Vanaf 8 jaar.

Tekenen naar het leven
Wel eens geprobeerd een voorwerp heel precies na te tekenen? Nog niet makkelijk. Rembrandt kon dat als de beste.
Wil je van hem leren? Kijk hier. Vanaf 10 jaar.

Van tronie tot selfie
Rembrandt maakte tronies, zoals wij selfies maken. Leer hier een nieuwe manier van fotograferen. Vanaf 12 jaar.

Kleurplaten
Binnen de lijntjes of juist een explosie aan creativiteit: geef Rembrandts etsen een beetje kleur met deze kleurplaten. Alle leeftijden.

 

Webshop

Nog lang geen genoeg van kunst tijdens deze quarantaine? Haal wat extra Rembrandt-inspiratie in huis met onze uitgebreide selectie boeken: van romans over Rembrandt en tentoonstellingscatalogi tot kinderboeken en boeken over verf en etsen. Of ga thuis zelf aan de slag met bijvoorbeeld onze puzzels, een poppenhuis, notitieschriften, pigmenten, een olieverfkist en nog veel meer. Door te winkelen in onze webshop steun je bovendien ons museum. Neem hier een kijkje in onze webshop.