Docu’s

Mini-docu: HIER. Zwart in Rembrandts tijd

In 2020 was de spraakmakende tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd te zien in Museum Rembrandthuis. Bekijk hier de mini-documentaire die we over de tentoonstelling hebben gemaakt.

RembrandtLIVE: Rembrandts epidemie

In de zeventiende eeuw heerste er ook al een epidemie in Nederland: de pest. Tijdens de laatste epidemiegolf, in de jaren 1663-1664, vielen er in Amsterdam 24.148 doden, meer dan 10 procent van de toenmalige bevolking. Ook Rembrandt werd door de ziekte geraakt: zijn geliefde Hendrickje Stoffels stierf aan de pest, hetzelfde wordt vaak gesuggereerd over zijn zoon Titus. In deze RembrandtLIVE vertellen Erik Schmitz (Stadsarchief Amsterdam) en Epco Runia (Museum Rembrandthuis) meer over het effect van de pestepidemie op Amsterdam en Rembrandt.

RembrandtLIVE: Hansken, Rembrandts olifant

In 2021 kwam het verhaal van de zeventiende-eeuwse olifant Hansken tot leven in een tentoonstelling in Museum Rembrandthuis. In deze aflevering van RembrandtLIVE praten Leonore van Sloten (Museum Rembrandthuis) en Rikkert Reijnen (IFAW) over het veelbewogen levensverhaal van Hansken en de kunstwerken die Rembrandt van haar maakte. Ook vertellen de initiatiefnemers van de tentoonstelling over hun fascinatie voor Hansken en namen we een kijkje bij ARTIS.

RembrandtLIVE: Zelfbeeld in tijden van sociale media

In 2022 was de tentoonstelling RAUW te zien in Museum Rembrandthuis, waarin dertien hedendaagse kunstenaars én Rembrandt een realistische kijk op het menselijk lichaam gaven. In deze aflevering van RembrandtLIVE ging presentator Emma Waslander vanuit de tentoonstellingszalen in gesprek met Nathalie Maciesza (Museum Rembrandthuis) en Tatjana Almuli (schrijver en fotograaf). Wat is de invloed van sociale media op ons zelfbeeld? Wie bepaalt eigenlijk onze huidige schoonheidsidealen en hoe we naar ons lichaam kijken? En welke rol kan kunst hierin spelen? Ook vertellen drie hedendaagse kunstenaars over hun werk dat in de tentoonstelling RAUW te zien was.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief
paint
Ga naar de inhoud