Talkshow en podcast RembrandtLIVE

Kijk en luister hier naar RembrandtLIVE: de serie talkshows en podcasts van Museum Het Rembrandthuis over Rembrandts tijd en de connectie met nu.

REMBRANDTLIVE: HANSKEN, REMBRANDTS OLIFANT

Ze was beroemd in heel Europa: de Aziatische olifant Hansken. In het midden van de zeventiende eeuw was zij de enige levende olifant op het continent en werd ze langs jaarmarkten, kermissen en hoven gevoerd. Toen Hansken in Amsterdam was, zag en tekende Rembrandt haar. Binnenkort opent Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling over het levensverhaal van Hansken. In de nieuwste editie van de talkshow RembrandtLIVE krijg je alvast een voorproefje van de tentoonstelling Hansken, Rembrandts olifant en praten we over olifantenwelzijn toen en nu.

Presentator Emma Waslander gaat vanuit Rembrandts woonkamer in gesprek met Leonore van Sloten (conservator Museum Het Rembrandthuis) en Rikkert Reijnen (IFAW). Wat deed Hansken in Europa? Wat vonden kunstenaars als Rembrandt zo wonderlijk aan haar? En wat weten we van olifantenwelzijn toen en nu? Ook in deze aflevering: reporter Jermaine Berkhoudt (My Daily Shot of Culture) gaat op bezoek bij het olifantenverblijf in ARTIS, en Michiel Roscam Abbing en Anneke Groen (initiatiefnemers van de tentoonstelling) vertellen over hun fascinatie voor het verhaal van Hansken.

De talkshow ‘RembrandtLIVE: Hansken, Rembrandts olifant’ is zowel in het Nederlands als in het Engels uitgezonden op 12 mei. Bekijk hier de Nederlands gesproken versie: https://youtu.be/17tupLN0EAs

Podcast: RembrandtLIVE – Hansken, Rembrandts olifant

Liever luisteren naar het bijzondere verhaal van Hansken? We hebben ook een podcast over de beroemde zeventiende-eeuwse olifant gemaakt. Presentator Emma Waslander zit aan tafel met Leonore van Sloten (conservator Museum Het Rembrandthuis) en Michiel Roscam Abbing (gastconservator en auteur van hét boek over Hansken). De podcast is hieronder te beluisteren via verschillende platformen.

   

Tentoonstelling: ‘Hansken, Rembrandts olifant’

Binnenkort opent Museum Het Rembrandthuis de tentoonstelling Hansken, Rembrandts olifant, met kunstwerken van Rembrandt en zijn tijdgenoten, historische documenten en een digitale kaart waarop je Hanskens sporen door Europa kunt verkennen. Maar ook Hanskens schedel, die bewaard is gebleven en speciaal voor deze tentoonstelling vanuit Italië naar Museum Het Rembrandthuis is gebracht. Het verhaal van Hansken is wonderlijk, maar ook ontroerend. Ze heeft in haar leven veel moeten doorstaan; ze werd gedwongen lange tochten te maken en moest voortdurend optreden. Naast de mooie kunstwerken die van haar zijn gemaakt door Rembrandt en zijn tijdgenoten, worden in deze tentoonstelling ook de hedendaagse perspectieven op olifantenwelzijn belicht. Hansken, Rembrandts olifant is (afhankelijk van de coronamaatregelen) te zien van 26 mei t/m 25 juli 2021 in Museum Het Rembrandthuis.

___________________________________________________________

REMBRANDTLIVE: REMBRANDTS EPIDEMIE

28 februari 2021 | Online event | Taal: Nederlands

In de zeventiende eeuw heerste er ook al een epidemie in Nederland: de pest. Tijdens de laatste epidemiegolf, in de jaren 1663-1664, vielen er in Amsterdam 24.148 doden, meer dan 10 procent van de toenmalige bevolking. Ook Rembrandt werd door de ziekte geraakt: zijn geliefde Hendrickje Stoffels stierf aan de pest, hetzelfde wordt vaak gesuggereerd over zijn zoon Titus. In de nieuwste editie van de talkshow RembrandtLIVE gaat presentator Emma Waslander vanuit Rembrandts woonkamer in gesprek met Erik Schmitz (Stadsarchief Amsterdam) en Epco Runia (Museum Het Rembrandthuis). 

Welke invloed had de pestepidemie op Amsterdam in de zeventiende eeuw? Erik Schmitz (onderzoeker van het Stadsarchief Amsterdam en Amsterdamkenner) zal dieper ingaan op infectieziekten in onze geschiedenis, met name in de hoofdstad, waar Rembrandt woonde. Epco Runia (hoofd Collectie & Educatie van Museum Het Rembrandthuis) werpt de schijnwerper op Rembrandts privéleven: hoe raakte de epidemie het gezin van de kunstenaar, en hoe is dat terug te zien in zijn kunst?

Bekijk hieronder de uitzending terug:

RembrandtLIVE Podcast

Naast de talkshow hebben we ook een podcast gemaakt over Rembrandts epidemie, maar met een andere gast! In deze podcast gaat Emma Waslander in gesprek met Koen Kleijn van Ons Amsterdam. Beluister de podcast op één van de onderstaande platformen: