Vacatures en vrijwilligers

Museum Rembrandthuis zoekt regelmatig nieuwe collega’s en vrijwilligers om ons team te versterken. Hieronder zie je het meest recente overzicht van onze vacatures en lees je meer over vrijwilligerswerk bij Museum Rembrandthuis.

Over het museum

Nergens ter wereld kom je dichter bij Rembrandt dan in Museum Rembrandthuis. Wij willen de wereld inspireren met Rembrandt, zijn werk en zijn leven. Onze kernwaarden: eigenzinnig, nieuwsgierig, Amsterdams en huiselijk.

Ontmoet Rembrandt in zijn eigen huis. Hier, in hartje Amsterdam, woonde en werkte hij negentien jaar lang. Het huis waar hij vol ambitie begon, maar dat hij door financiële problemen moest verlaten.

Bijna 400 jaar later is Museum Rembrandthuis het enige museum ter wereld dat volledig is gewijd aan Rembrandt. Elke kamer van Rembrandts huis heeft een eigen verhaal. Hier beleefde hij lief en leed. Hier verzamelde hij kunst en rariteiten van over de hele wereld, leidde hij zijn leerlingen op en ontving hij zijn klanten. Hier keek hij uit over een stad die volop in verandering was. En maakte hij zijn meesterwerken. Hier werd hij de allergrootste.

Stap in de zeventiende eeuw. Laat je verrassen door het leven van de mens achter de kunstenaar, door Rembrandts kunstwerken en eigenzinnige blik op de wereld. Het museum bezit bijna alle etsen van Rembrandt: een collectie van wereldformaat. In verrassende tentoonstellingen ontdek je Rembrandts werk en zijn invloed op zijn tijdgenoten, navolgers en hedendaagse kunstenaars. Laat je inspireren door de mens, de maker, zijn thuis, zijn stad en zijn tijd.

Welkom in Museum Rembrandthuis. Dichter bij Rembrandt kom je niet.

 

Het museum als werkgever

Museum Rembrandthuis wil een diverse en inclusieve werkomgeving bieden die inspireert, vertrouwen geeft en constructieve samenwerking aanmoedigt. Een open organisatie waar mensen zich prettig en veilig voelen. In het museum werken momenteel zo’n 30 medewerkers en een groep vrijwilligers en stagiair(e)s. Als het gaat om de afkomst van onze medewerkers, streven we ernaar zoveel mogelijk een afspiegeling te zijn van de Amsterdamse samenleving in haar veelzijdigheid in gender, culturele achtergrond, seksuele oriëntatie, fysieke en mentale capaciteit, religie, opleidingsniveau en leeftijd. We zoeken actief naar nieuwe collega’s die de diversiteit binnen ons team versterken.

 

Overzicht openstaande vacatures

Lid Raad van Toezicht met inhoudelijk kunstprofiel (m/v/x)

Algemeen profiel
De huidige* Raad van Toezicht zoekt met ingang van 2023 een nieuw lid. Gezien de huidige samenstelling gaat de voorkeur uit naar een toezichthouder die beschikt over kunstinhoudelijke kennis. De beoogde kandidaat is een afgestudeerd (niet noodzakelijk gepromoveerd) kunsthistoricus, met het liefst een specialisatie in beeldende kunst van de zeventiende eeuw. Aantoonbare binding met Amsterdam is ook een pre.

Bij de samenstelling van de Raad van Toezicht streven wij naar een evenwichtige vertegenwoordiging wat betreft geslacht, leeftijd, culturele achtergrond, deskundigheid, ervaring en relevantie van het lokale en landelijke netwerk.

De kandidaat heeft een:

 • Aantoonbare affiniteit met de kunst- en/of cultuursector;
 • Ervaring met het (inter)nationale bruikleenverkeer, publicaties en tentoonstellingen;
 • Ervaring met bestuurlijke processen in een toezichthoudende of bestuurlijke rol;
 • Het vermogen om de ontwikkelingen in de kunstsector in relatie tot Museum Rembrandthuis te duiden;
 • Het vermogen om de positie van Museum Rembrandthuis binnen een netwerk van relevante (overheids-, maatschappelijke en private) organisaties te duiden en hierover te adviseren;
 • Een onafhankelijke instelling, zonder zakelijk of financieel belang in Museum Rembrandthuis of zijn partners;
 • De kandidaat is integer, toegankelijk en communicatief vaardig.

Specifieke expertise:

 • De kandidaat is goed op de hoogte van wat er speelt in de internationale en nationale museumwereld, met een accent op de oude kunst;
 • Ervaring met en kennis van de werkzaamheden in een kunstmuseum wat betreft zorg voor de collecties, uitbreiding van die collecties, het maken van inhoudelijk gedegen tentoonstellingen op het terrein waarin Museum Rembrandthuis zich specialiseert. Deze tentoonstellingen kunnen allerlei eeuwen, kunstvormen en thema’s beslaan maar moeten altijd op een of andere manier met Rembrandt en zijn tijd te maken hebben;
 • Een goed netwerk in de oude kunst is van belang, zodat de directie daar zo nodig gebruik van kan maken.
 • Kennis van moderne en hedendaagse kunst is zo mogelijk een pre, gezien de programmering soms ook de huidige tijd belicht.

Raad van Toezicht
Museum Rembrandthuis werkt conform de Governance Code Cultuur en volgt de Code Culturele Diversiteit. De Raad van Toezicht bestaat uit zeven leden en is werkgever van de directie van Museum Rembrandthuis. De RvT houdt toezicht op en adviseert over het realiseren van de missie, het doel en het maatschappelijk effect van de organisatie. Belangrijk is dat leden van de RvT elkaar aanvullen. De leden zijn in staat om met de directie mee te denken op strategisch niveau, waarbij afzonderlijke leden van de RvT op specifieke deelterreinen adviseur en sparringpartner kunnen zijn. Dit vraagt van de leden een bepaalde achtergrond, specifieke vaardigheden en kennis. De vakinhoudelijke kennis op deelgebieden is van belang voor het functioneren van de RvT als geheel.

*de huidige Raad van Toezicht van Museum Rembrandthuis bestaat uit Maarten Feilzer (voorzitter), Jan van der Grinten, Jan van Adrichem (vertrekkend lid), Udo Kock, Karin van Gilst, Marcia Sookha, Michaela van Wassenaer.

Tijdsbesteding en kostenvergoeding
De functie vraagt een tijdsbesteding van minimaal vier avondvergaderingen per jaar, exclusief voorbereidingstijd. Hiervoor geldt een reiskostenvergoeding.

Procedure
Graag ontvangen wij vóór 9 januari 2023 uw motivatiebrief en cv per e-mail aan rvt@rembrandthuis.nl. Voorzitter Maarten Feilzer is beschikbaar voor meer informatie via dit mailadres. Het streven is de benoemingen in januari 2023 te hebben afgerond.

Stagiair(e) beveiliging (m/v/x)

Als stagiair(e) ondersteun je de suppoosten en hoofdsuppoosten bij het toezien op de algemene beveiliging en (brand)veiligheid van het museum. Je werkt in een team van zo’n elf medewerkers en een poule van stagiair(e)s. In het museum werken in totaal zo’n 30 medewerkers. In deze functie werk je dagen van negen uur volgens een (vast) tweewekelijks jaarrooster, dat loopt van maandag tot en met zondag.

Jouw profiel

 • Je volgt de BOL-opleiding Beveiliger 2;
 • Je bent minimaal 18 jaar oud;
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal (mondeling en schriftelijk);
 • Je hebt een goede beheersing van de Engelse taal (mondeling);
 • Je hebt een representatief voorkomen en bent fysiek in staat om een hele dienst te staan en/of te lopen;
 • Je bent bereid om te werken tijdens avondopenstellingen;
 • Je hebt een pro-actieve werkhouding en je kunt zelfstandig vooruitdenken om je taken uit te voeren;
 • Je bent gedisciplineerd: je komt je afspraken na en volgt de richtlijnen voor je taakuitvoering;
 • Je hebt oog voor detail: je werkt grondig en er ontgaat je niets;
 • Je bent een sociaal persoon en een teamplayer: je bent prettig in de omgang, je werkt graag samen en je bent makkelijk benaderbaar voor bezoekers en collega’s;
 • Je hebt een dienstverlenende en servicegerichte instelling: je helpt graag anderen met hun vragen.

Jouw verantwoordelijkheden

 • Het beveiligen van de toegewezen museumruimten en het lopen van surveillancerondes;
 • Het gastvrij ontvangen van bezoekers en hen vriendelijk wijzen op de huisregels;
 • Cameratoezicht houden;
 • Het uitvoeren van de voorgeschreven maatregelen bij brand en overige calamiteiten.

Wat biedt Museum Rembrandthuis jou?

 • Een inspirerende prettige en leerzame werkplek;
 • Een stagevergoeding van €250,- bruto per maand;
 • Reiskostenvergoeding van buiten Amsterdam (tot een maximum van 55 km enkele reis) tot Amsterdam Centraal.

Hoe solliciteren?

Lijkt deze stage je op het lijf geschreven en spreekt onze organisatie je aan? Dan nodigen we je uit om te solliciteren! Stuur een e-mail naar Lilian Ramcharan op l.ramcharan@rembrandthuis.nl, waarin je antwoord geeft op onderstaande vragen in maximaal 300 woorden per vraag. ((N.B. We verzoeken je om geen open sollicitaties te sturen naar dit e-mailadres; deze worden niet beantwoord.) Het is niet nodig een aparte motivatiebrief mee te sturen. Zo kunnen wij alle sollicitanten op dezelfde manier en zo objectief mogelijk beoordelen. Graag ontvangen we – naast je antwoorden – je CV met naam, telefoonnummer en e-mailadres.

1.     Waarom lijkt deze stage je leuk?

2.     Waarom zou je bij Museum Rembrandthuis willen werken?

3.     Welke karaktereigenschappen heb jij die waarde toevoegen aan ons team en het museum?

4.     Waarom heb je voor de opleiding Beveiliger 2 gekozen?

s-bb

Vrijwilliger hospitality (M/V/X)

Museum Rembrandthuis is altijd op zoek naar vrijwilligers die minimaal een halve dag per week het museum willen komen versterken.

Jouw profiel

 • Je hebt ervaring in een servicegerichte (vrijwillige) functie, opgedaan in horeca, toerisme, retail of een kunst- en cultuurinstelling;
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal (mondeling en schriftelijk);
 • Je hebt kennis van de Engelse taal (mondeling) en bij voorkeur van de Duitse, Franse en/of Spaanse taal;
 • Je hebt een dienstverlenende en klantgerichte houding en -instelling;
 • Je hebt sterke communicatieve- en sociale vaardigheden;
 • Je hebt een representatief voorkomen en bent fysiek in staat om een hele dienst te staan en/of te lopen;
 • Je bent stressbestendig en een teamplayer;
 • Je hebt affiniteit met het aandachtsgebieden van het museum (Rembrandt, de zeventiende eeuw, kunst);
 • Je bent flexibel qua beschikbaarheid, met name op zaterdag en zondag;
 • Je bent woonachtig in de metropool Amsterdam.

Jouw verantwoordelijkheden

 • Het ontvangen en welkom heten van bezoekers en groepen;
 • Het informeren en instrueren van bezoekers over het gebruik van de garderobe, de audiotour, de indeling van het museum en de looproute;
 • Het uitgeven en innemen van audiotours;
 • Het op (op hoofdlijnen) informeren van bezoekers over de lopende tentoonstelling;
 • Het beantwoorden van diverse vragen van bezoekers en het bijstaan van bezoekers bij problemen van praktische of facilitaire aard;
 • Het verlenen van hulp aan o.a. mensen met een fysieke beperking.

Wat biedt Museum Rembrandthuis jou?

 • Een inspirerende werkplek;
 • Een enthousiast team van vrijwilligers en museumcollega’s;
 • Een introductieprogramma;
 • Deelname aan interne lezingen;
 • Korting in de museumwinkel;
 • Gratis toegang tot het museum, inclusief enkele vrijkaarten;
 • Een OV-reiskostenvergoeding van buiten Amsterdam (tot een maximum van 55 km enkele reis) tot Amsterdam Centraal, tweede klas.

Aanmelden als vrijwilliger

Heb je interesse en ben je bereid je minimaal een halve dag per week in te zetten voor Museum Rembrandthuis, stuur een e-mail met je motivatie en CV naar Birkan Tuzkapan: b.tuzkapan@rembrandthuis.nl.

Het vrijwilligersproject is mede mogelijk gemaakt door het Fonds Vrijwilligers Erfgoed in Nederland.