Article5
De Kroniek 2020
Author(s):Quentin Buvelot
How to cite: Citeerhulp / How to cite: Buvelot, Q. (2020). In Memoriam Ben Broos (1944-2019). Kroniek van het Rembrandthuis, 2020, 93. https://doi.org/10.48296/KvhR2020.05
Artikel 5
De Kroniek 2020
Auteur(s): Quentin Buvelot

In memoriam Ben Broos (1944-2019)

Foto van Ben Broos (1944-2019)Op 22 december 2019 overleed op 75­jarige leeftijd dr. Ben Broos. Als kunsthistoricus staat hij vooral bekend als een groot Rembrandtkenner. In 1977 promoveerde hij in Utrecht op Rembrandt Studies. In zijn in hetzelfde jaar gepubliceerde Index to the Formal Sources of Rembrandt’s Art presenteerde  Ben op zeer overzichtelijke wijze de uiteenlopende inspiratiebronnen van Rembrandt; dit onderwerp werkte hij uit tot een tentoonstelling in het Rembrandthuis (1985). Na verschillende projecten, zoals het catalogiseren van de oude tekeningen in het Amsterdam Museum, kwam Ben in 1986 in dienst van het Haagse Mauritshuis, eerst als wetenschappelijk medewerker, vervolgens als hoofdconservator en later als conservator onderzoek. Hij heeft tot 2002 veel betekend voor het Mauritshuis, onder meer door de talrijke collectie­ en tentoonstellingscatalogi waaraan hij belangrijke bijdragen leverde. De lijst van Bens overige publicaties is ontzagwekkend. Wie zijn geschriften tot zich neemt, maakt kennis met de uiterst vlotte pen van een belezen auteur.

Ben had twee grote liefdes: zijn echtgenote, Ine, die hem altijd vergezelde bij openingen, en, last but not least, Rembrandt. In het Rembrandtjaar 2006 verscheen Het Rembrandt Boek, een mooie introductie op leven en werk van de kunstenaar. Ben was niet alleen geïnteresseerd in de schilderijen, tekeningen en prenten van de meester zelf, maar ook in het werk van diens vele leerlingen en navolgers. De doorwrochte recensies van Gemälde der Rembrandt-Schüler, een monumentale reeks van Werner Sumowski, laten de kritische blik van Ben zien. Ook de familie van Rembrandt had zijn warme belangstelling. Vanaf 2001 verschenen in de Kroniek van het Rembrandthuis en Oud Holland een reeks artikelen over Saskia van Uylenburgh, de eerste vrouw van Rembrandt. Dit onderzoek culmineerde in 2012 in een monografie die verscheen bij de tentoonstelling over Saskia in het Historisch Centrum van Leeuwarden, haar geboorteplaats. Ben had uiteindelijk twee vrouwen in zijn leven, Saskia, en zijn muze Ine, die in 2018 tot zijn grote verdriet was komen te overlijden.

Quentin Buvelot, hoofdconservator Mauritshuis, Den Haag.

Vijf dozen met boeken en naslagwerken uit de bibliotheek van Ben Broos zijn als schenking in dank aanvaard door het Rembrandthuis.

 

Over de auteur:

Quentin Buvelot werkte na zijn studie in Utrecht als onderzoeker voor de Fondation Custodia, Collectie Frits Lugt, Parijs. Sinds zijn aanstelling in het Mauritshuis, in 1998 als conservator en vanaf 2008 als hoofdconservator, publiceerde hij frequent over de collectie van het Mauritshuis en de geschiedenis van het museum. Daarnaast organiseerde hij uiteenlopende tentoonstellingen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief
paint
Ga naar de inhoud