Nu te zien

WE ZIJN WEER OPEN! BOEK HIER JE TICKETS.

RAUW

te zien t/m 22 mei 2022

Het menselijk lichaam verbeelden zoals het is – dat is niet zo vanzelfsprekend. We idealiseren al eeuwen ons eigen en andermans voorkomen. Nu doen we dat met Photoshop, plastische chirurgie en filters op sociale media. In de zeventiende eeuw deden ze dat in kunstwerken. Maar Rembrandt niet. Hij keek met een open en nieuwsgierige blik naar anderen ー en naar zichzelf ー en gaf mensen vaak heel realistisch weer. In de groepstentoonstelling RAUW vormen Rembrandts etsen de inleiding voor het werk van dertien hedendaagse kunstenaars. Centraal staan kunstwerken van Melanie Bonajo, Marlene Dumas, Alix Marie, Buhlebezwe Siwani, Alex Farrar, Rineke Dijkstra, Paul Kooiker, Shannon Finnegan, Milan Gies, Jeroen Schokkin, Verena Blok, Aline Thomassen en Natasja Kensmil.

Alle kunstenaars in deze tentoonstelling geven een realistische kijk op het menselijk lichaam, zijn natuurlijke functies en de manieren waarop we onszelf presenteren aan de buitenwereld. Een welkom en ontnuchterend alternatief voor het heersende ideaalbeeld. De kunstwerken zijn soms kwetsbaar, soms krachtig, soms confronterend, maar altijd rauw.

Programma

Gedurende de looptijd van RAUW organiseren we in samenwerking met enkele partners een aantal inspirerende evenementen. Hieronder lees je het programma; houd deze pagina in de gaten voor alle updates.

Workshops MK24
Speciaal in het kader van RAUW organiseert MK24 twee weekenden vol workshops, waarin je zelf aan de slag kunt gaan met verschillende kunstvormen. Je kunt kiezen uit zeven tweedaagse workshops, waaronder ‘De anti-selfie’, ‘Het menselijk lichaam in lijn en beweging’ en ‘Portretteren is contact maken’. Bijzonder is dat Jeroen Schokkin en Milan Gies, deelnemende kunstenaars aan de tentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis, beide een workshop zullen leiden! Deelname aan de workshops bedraagt 180 euro p.p, inclusief een bezoek aan de tentoonstelling en een lunch op beide workshopdagen.

Data en tijden
26 en 27 februari van 10.00-16.00 uur
16 en 17 april van 10.00-16.00 uur.
Bekijk hier alle workshops en schrijf je in: https://www.mk24.nl/afdeling/workshops-rauw/

Lezing Vrije Academie
Welke schoonheidsidealen en taboes omtrent het menselijk lichaam heersen er in onze maatschappij? En hoe gaan kunstenaars daarmee om? De Vrije Academie organiseert op twee data een lezing over RAUW. Hierin gaat kunsthistoricus Mariska Doesburg in op de eerlijke, onopgesmukte kunst die wordt tentoongesteld. Zeer uiteenlopende vormen van kunst komen aan bod: van schilderijen, fotografie en videokunst tot driedimensionale installaties. Doesburg duikt dieper in het thema van de tentoonstelling aan de hand van controversiële werken van o.a. Marlene Dumas en Rineke Dijkstra.

Deze Vrije Academie-lezing vindt plaats op zondag 17 april en woensdag 18 mei in Museum Het Rembrandthuis. Meer informatie en inschrijven: https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/lezing-rauw-in-museum-het-rembrandthuis/

Exclusieve kunstedities in samenwerking met We Like Art!
Een stukje tentoonstelling in huis halen? Dat kan nu: twee deelnemende kunstenaars – Aline Thomassen en Alix Marie – hebben een exclusieve editie gemaakt, die nu te koop is in onze museumshop en bij We Like Art! Bekijk de edities nu hier: https://www.welikeart.nl/2022/01/31/rembrandthuis/.

Aline Thomassen (1964) maakte een indringend vrouwenportret in oplage met toevoegingen in aquarel; elk werk is daardoor uniek. Thomassen bouwt al jaren aan een oeuvre van expressieve aquarellen en tekeningen, veelal van vrouwen. Alix Marie (1989) is een Franse kunstenaar die de overeenkomsten tussen huid en foto’s onderzoekt; beide worden gekenmerkt door een kwetsbaar oppervlak en beide zijn vatbaar voor misinterpretatie. In RAUW is haar kunstwerk Bruise te zien; van dit kunstwerk heeft Marie een editie in kleiner formaat gemaakt.

Talkshow RembrandtLIVE: Zelfbeeld in tijden van sociale media

In de nieuwste aflevering van de talkshow RembrandtLIVE gaat presentator Emma Waslander vanuit de tentoonstellingszalen in gesprek met Nathalie Maciesza (curator van RAUW) en Tatjana Almuli (schrijver en fotograaf). Wat is de invloed van sociale media op ons zelfbeeld? Wie bepaalt eigenlijk onze huidige schoonheidsidealen en hoe we naar ons lichaam kijken? En welke rol kan kunst hierin spelen? Ook vertellen drie hedendaagse kunstenaars over hun werk dat nu in het museum te zien is. Bekijk de uitzending hier.

Podcast RembrandtLIVE: Zelfbeeld in tijden van sociale media

Tijdens de nationale museumweek (4-10 april) gaat onze nieuwste podcast in première. Je kunt ‘m beluisteren waar je ook bent, direct via de player hierboven of in je favoriete podcast-app. In ‘RembrandtLIVE: Zelfbeeld in tijden van sociale media’ gaan presentator Emma Waslander en curator Nathalie Maciesza in gesprek over schoonheidsidealen, sociale media, hedendaagse kunst én Rembrandt. Ook te gast: schrijver Tatjana Almuli en kunstenaars Aline Thomassen, Verena Blok, Jeroen Schokkin en Natasja Kensmil. 

 

De tentoonstelling RAUW is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Mondriaanfonds. RAUW is van 22 januari t/m 22 mei 2022 te zien in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam.

Noot voor de pers: voor meer informatie, bezoek onze perspagina.