Nu te zien

WE ZIJN WEER OPEN! BOEK HIER JE TICKETS.

RAUW

te zien t/m 22 mei 2022

Het menselijk lichaam verbeelden zoals het is – dat is niet zo vanzelfsprekend. We idealiseren al eeuwen ons eigen en andermans voorkomen. Nu doen we dat met Photoshop, plastische chirurgie en filters op sociale media. In de zeventiende eeuw deden ze dat in kunstwerken. Maar Rembrandt niet. Hij keek met een open en nieuwsgierige blik naar anderen ー en naar zichzelf ー en gaf mensen vaak heel realistisch weer. In de groepstentoonstelling RAUW vormen Rembrandts etsen de inleiding voor het werk van dertien hedendaagse kunstenaars. Centraal staan kunstwerken van Melanie Bonajo, Marlene Dumas, Alix Marie, Buhlebezwe Siwani, Alex Farrar, Rineke Dijkstra, Paul Kooiker, Shannon Finnegan, Milan Gies, Jeroen Schokkin, Verena Blok, Aline Thomassen en Natasja Kensmil.

Alle kunstenaars in deze tentoonstelling geven een realistische kijk op het menselijk lichaam, zijn natuurlijke functies en de manieren waarop we onszelf presenteren aan de buitenwereld. Een welkom en ontnuchterend alternatief voor het heersende ideaalbeeld. De kunstwerken zijn soms kwetsbaar, soms krachtig, soms confronterend, maar altijd rauw.

Museum Het Rembrandthuis organiseert ook een aanvullend programma met inspirerende evenementen in het kader van RAUW. Op het programma staan de talkshow en podcast RembrandtLIVE: Zelfbeeld in tijden van sociale media, een serie workshops bij MK24, online lezingen in samenwerking met de Vrije Academie, een exclusieve rondleiding en studio visits in samenwerking met de Young Collectors Circle en een netwerkdag voor kunstacademiestudenten. Bijzonder is ook ons partnerschap met We Like Art!, met wie we twee exclusieve RAUW-kunstedities hebben gemaakt, in samenwerking met kunstenaars Alix Marie en Aline Thomassen. Houd deze pagina in de gaten voor updates.

 

De tentoonstelling RAUW is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Mondriaanfonds. RAUW is van 22 januari t/m 22 mei 2022 te zien in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam.

Noot voor de pers: voor meer informatie, bezoek onze perspagina.