Nu te zien

NU TE ZIEN: REMBRANDT REVIVAL

Boek hier direct je tickets

Op deze pagina lees je meer over onze huidige tentoonstelling. Onderaan vind je ook het volledige programma van inspirerende activiteiten rondom Rembrandt Revival.

Rembrandt Revival in de pers: “De absolute kampioen van de experimentele ets (…) De bezoeker wordt uitgenodigd om te kijken en te vergelijken.” – Het Parool.

REMBRANDT REVIVAL

11 juni – 30 oktober 2022

Manet, Morisot, Whistler, Cassatt — dit zijn slechts enkele beroemde schilders die zich hebben laten inspireren door Rembrandt en zelf etsen zijn gaan maken. Zij zorgden tussen 1850 en 1940 voor een internationale herleving van de etskunst: de Etching Revival. De kunstwerken barsten van het experiment en vernieuwing, met uitdagende composities en verrassende technieken. Rembrandt was een belangrijk voorbeeld voor deze kunstenaars. De Etching Revival was daarmee ook een Rembrandt Revival.

Recent heeft Museum Het Rembrandthuis een genereuze schenking van internationale etsen ontvangen van de verzamelaar Neeke Fraenkel-Schoorl. Vanaf 11 juni zijn tientallen hoogtepunten uit deze verzameling te zien in de tentoonstelling Rembrandt Revival. In de audiotour neemt Neeke Fraenkel-Schoorl je persoonlijk mee langs enkele van haar favorieten. Ook organiseert Museum Het Rembrandthuis inspirerende activiteiten rondom Rembrandt Revival, waaronder etsworkshops en een RembrandtLIVE talkshow en podcast.

Kijken en vergelijken
De internationale kunstenaars uit de Etching Revival verwezen in hun werk vaak naar Rembrandt. In de tentoonstelling wordt hun werk daarom steeds gecombineerd met zijn etsen – een uitnodiging om te kijken en te vergelijken. Rembrandts Lezende meisje komt bijvoorbeeld regelmatig terug. Maar de prent die het meest is nagevolgd, is waarschijnlijk De drie bomen. Deze ets was immens populair in de negentiende eeuw, en hing regelmatig tentoongesteld in de Bibliothèque Nationale in Parijs. Veel kunstenaars kenden de ets dus goed en lieten zich erdoor inspireren, vooral door de lucht en de dreigende wolken.

In de tentoonstelling is ook de lust tot vernieuwing en experiment van verschillende kunstenaars te zien. Extreem licht-donkercontrast, het gebruik van diverse technieken als aquatint en roulette, en zelfs een kunstenaar die zijn papier bewerkte door het in benzine te leggen. Bijzondere aandacht wordt gegeven aan de groep vrouwelijke kunstenaars die vanaf de negentiende eeuw de kans kregen om professioneel kunstenaar te worden. Toch ondervonden vrouwen ook toen nog veel tegenwerking. Berthe Morisot, Mary Cassatt, Käthe Kollwitz en enkele van hun tijdgenoten wisten desalniettemin een plek in de kunstwereld te bemachtigen en gingen ook prenten maken.

De schenking van Neeke Fraenkel-Schoorl
Neeke Fraenkel-Schoorl (1942) heeft van jongs af aan prenten verzameld. Tijdens haar studie kunstgeschiedenis vatte ze liefde voor de prentkunst op en daarna werkte ze onder meer als expert grafiek bij Sotheby’s. Vanuit een bijzondere interesse in de prenten van Whistler, concentreerde zij zich op de Etching Revival. Onlangs schonk zij haar collectie van bijna 400 prenten en meer dan 200 stuks grafiek in boeken en tijdschriften uit de periode 1850-1940 aan Museum Het Rembrandthuis. Prentkunst staat centraal in de collectie van het museum, maar deze periode was nauwelijks vertegenwoordigd, tot nu toe.

Verzamelaar Neeke Fraenkel-Schoorl heeft in eigen beheer een catalogus van haar schenking uitgebracht. Bekijk en bestel dit boek nu hier. Let op: dit boek is alleen in het Engels verkrijgbaar.

PROGRAMMA

Tijdens de tentoonstelling Rembrandt Revival organiseren we met verschillende samenwerkingspartners leuke en inspirerende events. Hieronder vind je het overzicht, dat regelmatig zal worden aangevuld.

WORKSHOPS: ETSEN BIJ REMBRANDT THUIS

In de tentoonstelling Rembrandt Revival ontdek je welke beroemde kunstenaars zich hebben laten inspireren door Rembrandt en zelf etsen zijn gaan maken. Treed tijdens onze workshops ‘Etsen bij Rembrandt thuis’ in de voetsporen van Manet, Morisot, Whistler, Cassatt en Rembrandt zelf. Geef je eigen draai aan een ets uit de tentoonstelling door te experimenteren met de drogenaaldtechniek, diverse kleuren en verschillende papiersoorten. Op de grote etspers druk je je prent af, die je na afloop mee naar huis mag nemen. De workshops ‘Etsen bij Rembrandt thuis’ zijn geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.

Praktische informatie
Data: 3, 17 en 24 juli | 7, 10, 14, 17, 21, 24 en 28 augustus | 25 september | 23 oktober
Beschikbare tijden en aanmelden: https://tickets.rembrandthuis.nl/nl/etsen-bij-rembrandt-thuis/tickets
Locatie: De Vierde (workshopruimte) in Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam
Prijs: 5 euro p.p. (excl. entreeticket voor het museum), gratis voor Stadspashouders

GRAFIEKWEEK BIJ MK24

Altijd al in de voetsporen van Rembrandt en zijn navolgers willen treden? Tijdens Rembrandt Revival organiseert MK24 de Grafiekweek, waarin je de fijne kneepjes van het etsen leert. Na een bezoek aan de tentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis ga je tijdens deze uitgebreide workshops zelf aan de slag met verschillende etstechnieken: drogenaald, lijnetsen, steendrukken, lithografie en hoogdruk op linoleumplaat. De Grafiekweek vindt plaats van 1 t/m 5 augustus van 10.00 tot 16.00 uur, inclusief lunch bij MK24.

Praktische informatie
Data: 1 t/m 5 augustus
Tijd: 10.00-16.00 uur
Locatie: MK24, Amsterdam
Prijs: 330 euro, inclusief bezoek aan de tentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis en lunch bij MK24.
Aanmelden via deze link: https://www.mk24.nl/cursussen/werkweek-grafiek-rembrandt-revival/


MASTERCLASS ‘KUNST VERZAMELEN’ MET YOUNG COLLECTORS CIRCLE

De tentoonstelling Rembrandt Revival is ontstaan uit een schenking van kunstverzamelaar Neeke Fraenkel-Schoorl; zij heeft haar leven lang kunst verzameld en het museum onlangs zo’n 400 kunstwerken geschonken. In de masterclass ‘Kunst verzamelen’ neemt Young Collectors Circle je mee naar het hoe en waarom van kunst kopen. Kun je kunst verzamelen als je geen vette bankrekening hebt? Is het erg als je geen kennis hebt van kunstgeschiedenis? Hoe steekt de kunstmarkt in elkaar en hoe worden prijzen bepaald? Aan de hand van concrete voorbeelden krijg je een stoomcursus kunst kopen voor beginners. De masterclass vindt plaats op 15 oktober en duurt ongeveer een uur; voorafgaand of na afloop kun je op eigen gelegenheid de tentoonstelling Rembrandt Revival in Museum Het Rembrandthuis bezoeken.

Praktische informatie
Datum: 15 oktober 2022
Tijdstip: 14.00-15.00 uur
Prijs: gratis na aanschaf van een entreeticket voor het museum
Aanmelden: https://tickets.rembrandthuis.nl/nl/young-collectors-circle/tickets

 

Noot voor de pers: voor meer informatie, bezoek onze perspagina.