Lezingen & Events

Museum Het Rembrandthuis organiseert regelmatig leuke en verdiepende activiteiten voor jong en oud. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling RAUW organiseren we in samenwerking met enkele partners een aantal inspirerende evenementen. Hieronder lees je het programma; houd deze pagina in de gaten voor alle updates.

EVENT | DE HUISMEESTERS X RAUW

Op 20 mei 2022 opent Museum Het Rembrandthuis van 14.00 tot 18.00 uur zijn deuren voor jonge kunst- en cultuurstudenten. Samen met onze Huismeesters Tessel, Henriëtte, Quinty en Juliëtte organiseren we een dag met inspirerende gesprekken, een tour door het oude huis van Rembrandt en onze hedendaagse kunsttentoonstelling RAUW en een netwerkborrel. Er zijn voor deze dag 30 plaatsen beschikbaar voor dit event. Aanmelden kan vóór 18 mei 2022 door te mailen naar j.vandergeest@rembrandthuis.nl

PROGRAMMA

Achter de schermen bij Rembrandt | Neem een kijkje in het huis van Rembrandt en ontdek waar de wereldberoemde schilder heeft gewoond en gewerkt. Tijdens deze tour gaan we het hebben over het verhaal en de look van een historisch huismuseum. Hoort hier alleen maar ‘oude’ kunst te hangen, of passen hedendaagse kunst en verschillende disciplines hier ook? Na de tour is er een Q&A op Rembrandts binnenplaats met conservator Leonore van Sloten en medewerker Educatie & Inclusie Julia Alvares.

Cureren kun je leren | In de moderne museumvleugel is nu de hedendaagse kunsttentoonstelling RAUW te zien, waarin Rembrandt én dertien hedendaagse kunstenaars een realistische blik op het menselijk lichaam bieden. Curator Nathalie Maciesza geeft een kijkje achter de schermen bij de totstandkoming van deze tentoonstelling: hoe zijn deze kunstwerken gekozen, hoe heeft de curator deze kunstenaars leren kennen en hoe word je eigenlijk curator?

The Office | Wat gebeurt er eigenlijk allemaal achter de schermen in een museum? Neem een kijkje op kantoor bij Museum Het Rembrandthuis met Carey Dinger van het secretariaat. Welke afdelingen zijn er, welke werkzaamheden gebeuren hier en met welke achtergrond kun je eigenlijk aan de slag in een museum? Na de tour door het kantoor, is er een Q&A met hoofd Collectie & Educatie Epco Runia, mét een hapje en drankje.

Netwerkborrel | Aan het einde van de dag is er een netwerkborrel in café De Sluyswacht. Na het museum van binnen en buiten te hebben leren kennen, is het tijd om elkaar beter te leren kennen.

 

Lezing Vrije Academie

Welke schoonheidsidealen en taboes omtrent het menselijk lichaam heersen er in onze maatschappij? En hoe gaan kunstenaars daarmee om? De Vrije Academie organiseert op twee data een lezing over RAUW. Hierin gaat kunsthistoricus Mariska Doesburg in op de eerlijke, onopgesmukte kunst die wordt tentoongesteld. Zeer uiteenlopende vormen van kunst komen aan bod: van schilderijen, fotografie en videokunst tot driedimensionale installaties. Doesburg duikt dieper in het thema van de tentoonstelling aan de hand van controversiële werken van o.a. Marlene Dumas en Rineke Dijkstra.

Deze Vrije Academie-lezing vindt plaats op zondag 17 april en woensdag 18 mei in Museum Het Rembrandthuis. Meer informatie en inschrijven: https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/lezing-rauw-in-museum-het-rembrandthuis/ 

Exclusieve kunstedities in samenwerking met We Like Art!

Een stukje tentoonstelling in huis halen? Dat kan nu: twee deelnemende kunstenaars – Aline Thomassen en Alix Marie – hebben een exclusieve editie gemaakt, die nu te koop is in onze museumshop en bij We Like Art! Bekijk de edities nu hier: https://www.welikeart.nl/2022/01/31/rembrandthuis/.

Aline Thomassen (1964) maakte een indringend vrouwenportret in oplage met toevoegingen in aquarel; elk werk is daardoor uniek. Thomassen bouwt al jaren aan een oeuvre van expressieve aquarellen en tekeningen, veelal van vrouwen. Alix Marie (1989) is een Franse kunstenaar die de overeenkomsten tussen huid en foto’s onderzoekt; beide worden gekenmerkt door een kwetsbaar oppervlak en beide zijn vatbaar voor misinterpretatie. In RAUW is haar kunstwerk Bruise te zien; van dit kunstwerk heeft Marie een editie in kleiner formaat gemaakt.