Verwacht

Hieronder leest u meer over ons programma voor 2020. Bekijk de gehele programmering voor 2019 op onze speciale Rembrandt2019 pagina. 

HIER

Zwart in Rembrandts tijd

6 maart t/m 31 mei 2020

Zwarte mensen waren aanwezig in het zeventiende-eeuwse Nederland. Hier, in de samenleving, in Rembrandts buurt én in de kunst. Lang is dit onderbelicht gebleven, onterecht. In deze tentoonstelling kom je oog-in-oog met portretten van zwarte mensen. Hoe beeldden kunstenaars ze af? En kunnen we er achter komen wie ze zijn? HIER. Zwart in Rembrandts tijd gaat over bijzondere kunstwerken en beeldvorming, over herkenning en erkenning.

“Al jaren ben ik op zoek naar historische portretten van zwarte mensen zoals ik. Er moet toch meer zijn dan het stereotype beeld van bediende, tot slaaf gemaakte of karikatuur? Ik vond het alternatief in Rembrandts tijd: een portrettengalerij van zwarte mensen die volwaardig zijn verbeeld.” – Stephanie Archangel, gastconservator

Wat valt op in de kunstwerken door Rembrandt en vele van zijn tijdgenoten? De stereotypen die later het beeld van zwarte mensen zouden bepalen, zijn nog niet overheersend. Bovendien zijn zwarte personen niet alleen bijfiguren met een ondergeschikte rol, maar vaak juist het centrale onderwerp van het kunstwerk.

De tentoonstelling vertelt ook de verhalen achter de kunstwerken. Tussen circa 1630 en 1660 was er een kleine gemeenschap van vrije zwarte mensen in de omgeving van de Jodenbreestraat, in Rembrandts buurt. Door recent onderzoek weten we nu veel meer over deze Afro-Amsterdammers. In dezelfde periode zijn zwarte mensen ook het vaakst in kunstwerken weergegeven zonder negatieve stereotypering, maar gewoon zoals ze waren.

“Als museum hopen we dat deze tentoonstelling impact zal maken. HIER. Zwart in Rembrandts tijd is een krachtig statement over zwarte aanwezigheid en representatie in Nederland, over beter kijken en blinde vlekken, over zeggenschap en een kantelende beeldvorming.” – Lidewij de Koekkoek, directeur Museum Het Rembrandthuis

HIER. Zwart in Rembrandts tijd is van 6 maart t/m 31 mei 2020 te zien in Museum Het Rembrandthuis. De tentoonstelling is geïnitieerd door gastconservatoren Elmer Kolfin en Stephanie Archangel, de vormgeving ligt in handen van Raul Balai en Brian Elstak. Er zijn bij deze tentoonstelling multidisciplinaire avondprogramma’s op diverse locaties. Ook verschijnen een publicatie bij WBOOKS en een zine over hedendaagse zwarte kunstenaars.

[noot voor de pers: download hier het persbericht over deze tentoonstelling]

 

Hansken, Rembrandts olifant

19 juni t/m 27 september 2020

Ze is de beroemdste olifant uit de zeventiende eeuw: Hansken. Ze was op dat moment de enige olifant in Europa en werd langs jaarmarkten, kermissen en hoven gevoerd. Toen Hansken in 1647 voor het laatst Amsterdam bezocht, kon zij 36 kunstjes. Ze kon vechten met een degen, een pistool afschieten, met een emmer water zeulen, een hoed op en af zetten, muntjes oprapen en nog veel meer. Rembrandt zag en tekende haar een aantal keer − aanleiding voor Museum Het Rembrandthuis om het verhaal van Hansken te vertellen in deze familietentoonstelling.

Het verhaal van Hansken is wonderlijk, maar ook aangrijpend. Ze heeft in haar leven veel moeten doorstaan; ze werd gedwongen lange tochten te maken en moest veel optreden. Bovendien wist men niet goed hoe een olifant verzorgd moest worden. De hedendaagse perspectieven daarop worden in deze tentoonstelling ook belicht.

De tentoonstelling is ontstaan naar het concept van Michiel Roscam Abbing (auteur van Rembrandts olifant) en Anneke Groen. Hansken, Rembrandts olifant toont tekeningen en etsen van Rembrandt en zijn tijdgenoten, schilderijen en een digitale kaart waarop je Hanskens route door Europa kunt volgen. Interactieve elementen brengen het verhaal van Hansken tot leven voor het hele gezin.

 

KinderKunstBiënnale X Rembrandt

5 t/m 25 oktober 2020

Tijdens de eerste Amsterdamse KinderKunstBiënnale presenteert Museum het Rembrandthuis een serie portretten van kinderen. De portretten kwamen tot stand in het kunstproject Hoed op voor Rembrandt van De Rode Loper op School. De kinderen hebben een hoed gemaakt en zijn, in de geest van Rembrandt, door fotograaf Marije van der Hoeven geportretteerd. De resultaten zijn vrolijk, ontroerend en verrassend. De kinderen zijn trots en denken na over wie zij vroeger zouden zijn geweest. In de herfstvakantie worden bij de tentoonstelling workshops georganiseerd. Kinderen zijn welkom om ook zelf een bijzonder portret te maken.

 

Rauw

De afkeer van idealisering

6 november 2020 t/m 8 maart 2021

De dingen weergeven zoals ze zijn, niet idealiseren – dat is de kern van het werk van Rembrandt, maar ook van veel hedendaagse kunstenaars. Zij kijken met dezelfde ongefilterde blik naar hun omgeving, mensen en het menselijk lichaam. In de groepstentoonstelling Rauw. De afkeer van idealisering wordt het werk van enkele hedendaagse makers getoond – zowel bekende namen, als jong talent. Hoewel hun kunst uiteenlopend is, hebben ze iets belangrijks gemeen: ze buigen zich over dezelfde thema’s, problemen en experimenten als Rembrandt, maar dan bijna 400 jaar later. Rauw. De afkeer van idealisering is de eerste in een nieuwe reeks tentoonstellingen van hedendaagse kunst in Museum Het Rembrandthuis.

 

Noot voor de pers: voor meer informatie, bezoek onze perspagina of download hier een selectie van het beeldmateriaal