Verwacht

Hieronder leest u meer over ons programma voor 2020.

Hansken, Rembrandts olifant

19 juni t/m 27 september 2020

Ze is de beroemdste olifant uit de zeventiende eeuw: Hansken. Ze was op dat moment de enige olifant in Europa en werd langs jaarmarkten, kermissen en hoven gevoerd. Toen Hansken in 1647 voor het laatst Amsterdam bezocht, kon zij 36 kunstjes. Ze kon vechten met een degen, een pistool afschieten, met een emmer water zeulen, een hoed op en af zetten, muntjes oprapen en nog veel meer. Rembrandt zag en tekende haar een aantal keer − aanleiding voor Museum Het Rembrandthuis om het verhaal van Hansken te vertellen in deze tentoonstelling voor jong en oud.

Het verhaal van Hansken is wonderlijk, maar ook aangrijpend. Ze heeft in haar leven veel moeten doorstaan; ze werd gedwongen lange tochten te maken en moest veel optreden. Bovendien wist men niet goed hoe een olifant verzorgd moest worden. De hedendaagse perspectieven daarop worden in deze tentoonstelling ook belicht.

De tentoonstelling is ontstaan naar het concept van Michiel Roscam Abbing (auteur van Rembrandts olifant) en Anneke Groen. Hansken, Rembrandts olifant toont tekeningen en etsen van Rembrandt en zijn tijdgenoten, schilderijen en een digitale kaart waarop je Hanskens route door Europa kunt volgen. Interactieve elementen brengen het verhaal van Hansken tot leven voor het hele gezin.

 

KinderKunstBiënnale X Rembrandt

5 t/m 25 oktober 2020

Tijdens de eerste Amsterdamse KinderKunstBiënnale presenteert Museum het Rembrandthuis een serie portretten van kinderen. De portretten kwamen tot stand in het kunstproject Hoed op voor Rembrandt van De Rode Loper op School. De kinderen hebben een hoed gemaakt en zijn, in de geest van Rembrandt, door fotograaf Marije van der Hoeven geportretteerd. De resultaten zijn vrolijk, ontroerend en verrassend. De kinderen zijn trots en denken na over wie zij vroeger zouden zijn geweest. In de herfstvakantie worden bij de tentoonstelling workshops georganiseerd. Kinderen zijn welkom om ook zelf een bijzonder portret te maken.

 

Rauw

De afkeer van idealisering

6 november 2020 t/m 8 maart 2021

De dingen weergeven zoals ze zijn, niet idealiseren – dat is de kern van het werk van Rembrandt, maar ook van veel hedendaagse kunstenaars. Zij kijken met dezelfde ongefilterde blik naar hun omgeving, mensen en het menselijk lichaam. In de groepstentoonstelling Rauw. De afkeer van idealisering wordt het werk van enkele hedendaagse makers getoond – zowel bekende namen, als jong talent. Hoewel hun kunst uiteenlopend is, hebben ze iets belangrijks gemeen: ze buigen zich over dezelfde thema’s, problemen en experimenten als Rembrandt, maar dan bijna 400 jaar later. Rauw. De afkeer van idealisering is de eerste in een nieuwe reeks tentoonstellingen van hedendaagse kunst in Museum Het Rembrandthuis.

 

Noot voor de pers: voor meer informatie, bezoek onze perspagina of download hier een selectie van het beeldmateriaal