Verwacht

Lees hieronder meer over ons tentoonstellingsprogramma voor 2020-2021.

Leef/Tijd

Rembrandt, Abraham van Dijck en Aat Veldhoen

25 september t/m 29 november 2020

In tijden van corona, waarin we afstand moeten houden van ouderen, zijn we aangewezen op contact met onze blik. Rembrandt kon heel goed en invoelend kijken – zijn verbeeldingen van oudere mensen zijn intiem, kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. In de tentoonstelling Leef/Tijd worden Rembrandts etsen van ouderen getoond naast werk van zijn leerling Abraham van Dijck en zijn grote fan Aat Veldhoen. Er zijn kwetsbare oude mensen dommelend in een stoel. Maar we zien ook wijze oude mannen in hun studeervertrek of een vitale pannenkoekenbakster. Leef/Tijd is een ode aan de rijkdom en gelaagdheid van ouderdom.

Hoogtepunt van deze collectietentoonstelling is de nieuwste aankoop van Museum Het Rembrandthuis: een klein schilderij van Rembrandt-leerling Abraham van Dijck. Het museum kocht het vorig jaar op een veiling. Het is een voorstelling van een oude man die bijna in slaap valt. Oude mensen stonden in de zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst vaak symbool voor de tijdelijkheid van het leven. Maar deze man is schilder; hij heeft palet en penselen in de hand. De boodschap zou hier kunnen zijn: het leven is eindig, maar het schilderij blijft. Kunst overwint de dood.

Leef/Tijd is tot stand gekomen met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation om het belang van de vaste collectie te benadrukken.

 

Rembrandt Open Studio: Iriée Zamblé & Timothy Voges

25 september t/m 29 november 2020

Dit najaar nodigt Museum Het Rembrandthuis twee recent afgestudeerde kunstenaars uit om in de tentoonstellingszaal atelier te houden: Iriée Zamblé en Timothy Voges. Rembrandt had toen hij hier woonde vele leerlingen over de vloer, die bij hem ‘post-academisch’ onderwijs kregen. Het huis was daardoor een creatieve broedplaats. Nu, bijna 400 jaar later, brengen we deze praktijk weer terug. Een nieuwe generatie kunstenaars krijgt de mogelijkheid om nieuw werk te maken, met een eigenzinnige en eigentijdse blik op de kunst van Rembrandts tijd en op de wereld om ons heen. Zamblé en Voges zullen reflecteren op de thema’s van de gelijktijdige tentoonstelling Leef/Tijd: ouderdom, kracht en kwetsbaarheid.

Iriée Zamblé (Amsterdam, 1995) maakt geschilderde tronies en portretten van zwarte mensen. In haar werk gaat het vooral om representatie, identiteit en aanwezigheid. Essentieel is dat er ruimte is voor zwarte mensen om gewoon te zijn en zich bezig te houden met de dagelijkse dingen. Timothy Voges (Willemstad, 1993) maakt schilderijen die uitsneden zijn van gevonden beelden uit de media of oude bronnen, waarin de context ontbreekt. Hierdoor is er veel open voor interpretatie. Mogelijkerwijs zeer willekeurige scènes lijken soms onheilspellend, soms kwetsbaar, dan weer voyeuristisch of juist nostalgisch. Zamblé en Voges zullen tegelijkertijd in de tentoonstellingszaal verblijven en afwisselend —soms alleen, soms samen — op zaal aan het werk zijn en bestaand werk tonen.

  

Hallo Rembrandt!

Inclusief de serie ‘Hoed op voor Rembrandt’

19 december 2020 t/m 11 april 2021

Hallo Rembrandt! is een actieve tentoonstelling voor jonge ontdekkers van 7 tot 12 jaar. Leer Rembrandts meesterwerken kennen door te kijken en te doen. Probeer Rembrandts belichting uit, bekijk uit hoeveel lagen een schilderij werd opgebouwd, of duik in een pigmentenkast met alle pigmenten die Rembrandt gebruikte om zijn verf mee te maken. Wist je bijvoorbeeld dat schilders vroeger loodwit gebruikten, terwijl we nu weten dat het heel giftig is? Via verschillende interactieve elementen als digitale schermen en een photobooth met Rembrandteske belichting leer je Rembrandts werkwijze beter kennen. Een bezoek voelt al vanaf het begin als een avontuur.

Hoed op voor Rembrandt! Aanvullend op Hallo Rembrandt! zijn er hedendaagse fotoportretten van kinderen te zien in combinatie met Rembrandts etsen. In deze kunstwerken komen de mooiste, gekste en meest extravagante hoofddeksels voorbij. De fotoserie kwam tot stand in het meerjarige kunstproject Hoed op voor Rembrandt van Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School. Kinderen van basisscholen uit Amsterdam ontwierpen een hoed en zijn, in de geest van Rembrandt, door fotograaf Marije van der Hoeven geportretteerd. De resultaten zijn vrolijk, ontroerend en verrassend. De kinderen zijn trots en denken na over wie zij vroeger zouden zijn geweest.

Hallo Rembrandt! is geïnitieerd en samengesteld door het Mauritshuis, Den Haag en was daar te zien in de zomer van 2019.

 

Hansken. Rembrandts olifant

1 mei t/m 25 juli 2021

Ze is de beroemdste olifant uit de zeventiende eeuw: Hansken. Ze was op dat moment de enige olifant in Europa en werd langs jaarmarkten, kermissen en hoven gevoerd. Toen Hansken in 1647 voor het laatst Amsterdam bezocht, kon zij 36 kunstjes. Een uitzonderlijke bezienswaardigheid, ook voor kunstenaars. Rembrandt zag en tekende haar een aantal keer − aanleiding voor Museum Het Rembrandthuis om het levensverhaal van Hansken te vertellen in deze tentoonstelling voor jong en oud.

Het verhaal van Hansken is wonderlijk, maar ook aangrijpend. Ze heeft in haar leven veel moeten doorstaan; ze werd gedwongen lange tochten te maken en moest veel optreden. In deze tentoonstelling worden ook de hedendaagse perspectieven op dierenleed belicht. Hansken, Rembrandts olifant toont tekeningen en etsen van Rembrandt en zijn tijdgenoten, schilderijen en een digitale kaart waarop je Hanskens route door Europa kunt volgen. Bijzonder is het feit dat Hanskens schedel bewaard is gebleven en speciaal voor deze tentoonstelling vanuit Italië naar het Rembrandthuis wordt gebracht.

De tentoonstelling is ontstaan naar het concept van Michiel Roscam Abbing (auteur van Rembrandts olifant) en Anneke Groen (collectiebeheerder van ARTIS).

 

Co-creatie Rembrandthuis [werktitel]

14 augustus 2021 t/m 28 november 2021

In het najaar van 2021 bundelt Museum Het Rembrandthuis de krachten met mensen van buiten het museum om met een fris perspectief naar de museumcollectie te kijken. Welke onderwerpen spelen nu een belangrijke rol in onze veranderende wereld? Hoe keken Rembrandt, zijn leerlingen en tijdgenoten hiernaar? Meer informatie over deze tentoonstelling volgt in 2021.

 

Rauw

De afkeer van idealisering

18 december 2021 t/m 10 april 2022

De dingen weergeven zoals ze zijn, niet idealiseren – dat is de kern van het werk van Rembrandt, maar ook van veel hedendaagse kunstenaars. Zij kijken met dezelfde ongefilterde blik naar hun omgeving, mensen en het menselijk lichaam. In de groepstentoonstelling Rauw. De afkeer van idealisering wordt het werk van enkele hedendaagse makers getoond – zowel bekende namen, als jong talent. Hoewel hun kunst uiteenlopend is, hebben ze iets belangrijks gemeen: ze buigen zich over dezelfde thema’s, problemen en experimenten als Rembrandt, maar dan bijna vier eeuwen later. Rauw. De afkeer van idealisering is de eerste in een nieuwe reeks tentoonstellingen van hedendaagse kunst in Museum Het Rembrandthuis.