Verwacht

Lees hieronder meer over onze eerstvolgende tentoonstelling. Bekijk de gehele programmering voor 2019 ook op onze speciale Rembrandt2019 pagina.

Het Rembrandtjaar in 2019

Waar beter het Rembrandtjaar 2019 beginnen dan in het huis waar hij zijn meesterwerken maakte, zijn grote liefdes beleefde, zijn opdrachtgevers ontmoette en zijn navolgers inspireerde?

Museum Het Rembrandthuis is het enige museum ter wereld dat volledig gewijd is aan Rembrandt, en tevens het enige huis van Rembrandt dat open is voor het publiek. In 2019 eren we de grootste Nederlandse kunstenaar met drie tentoonstellingen die zijn verschillende gezichten tonen: meesterlijk, menselijk en inspirerend.

Verwacht vanaf 21 september 2019

Laboratorium Rembrandt
Rembrandts techniek ontrafeld
21 september 2019 – 16 februari 2020

Hoe maakte Rembrandt zijn schilderijen, etsen en tekeningen? En hoe onderzoeken wij dat tegenwoordig? In het najaar van 2019 wordt in het museum een laboratoriumachtige setting gecreëerd, waarin nieuwe inzichten in de hand van de meester worden blootgelegd. Ontdek hoe een tekening van Rembrandt is veranderd in de loop der eeuwen, zie wat een ander later toevoegde aan een ets, en denk mee over de dilemma’s van onderzoekers en restauratoren.

Deze tentoonstelling brengt de wereld van het materiaal-technisch onderzoek tot leven. De afgelopen jaren zijn diverse kunstwerken van Rembrandt door wetenschappers en restauratoren aan nieuwste onderzoeksmethoden onderworpen. Dit heeft verrassende en baanbrekende resultaten opgeleverd. Nu zullen bezoekers de onderzoeksmethodes- en technieken zelf ervaren, op de plek waar de kunstwerken ooit zijn gemaakt.

Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Rijksmuseum, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed | Rijkserfgoed Laboratorium, de Universiteit van Amsterdam en de Technische Universiteit Delft (tezamen verenigd in NICAS), Monumenten en Archeologie Gemeente Amsterdam, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, The Watermark Identification in Rembrandt’s Etchings project (WIRE) en zelfstandig onderzoekers.

AGENDA EN EVENTS

Gedurende het hele jaar organiseert Museum Het Rembrandthuis verschillende evenementen waarbij de focus uiteraard op Rembrandt ligt. Zo zijn er lezingen, gallery talks, avondopenstellingen en vinden er nog veel meer andere activiteiten plaats.

Houd onze website in de gaten voor updates van het activiteitenprogramma.

____________________________________________________________________________________________

Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019
In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Reden om de kunstenaar te eren en zijn werk, zijn tijdgenoten en de 17de eeuw extra onder de aandacht te brengen. Dit komt samen in het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw, met tal van tentoonstellingen en activiteiten in het hele land.

In 2019 werken NBTC Holland Marketing, het Fries Museum, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis, het Rijksmuseum, Museum De Lakenhal, het Joods Cultureel Kwartier, het Stadsarchief Amsterdam, Museum Prinsenhof Delft, Het Scheepvaartmuseum en het Amsterdam Museum samen met steden als Amsterdam, Delft, Den Haag, Dordrecht, Enkhuizen, Haarlem, Hoorn, Leiden en Middelburg onder de titel Rembrandt en de Gouden Eeuw 2019. 

Website: rembrandt-2019.nl

____________________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nathalie Maciesza

via press-office@rembrandthuis.nl | M: +31 (0) 6 41216721

Museum Het Rembrandthuis, Jodenbreestraat 4, 1011 NK Amsterdam

Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur

www.rembrandthuis.nl