Nu te zien

VERLENGD TOT EN MET 6 SEPTEMBER 2020

HIER. Zwart in Rembrandts tijd

6 maart t/m 6 september 2020

Zwarte mensen waren aanwezig in het zeventiende-eeuwse Nederland. Hier, in de samenleving, in Rembrandts buurt én in de kunst. Lang is dit onderbelicht gebleven, onterecht. In deze tentoonstelling kom je oog-in-oog met portretten van zwarte mensen. Hoe beeldden kunstenaars ze af? En kunnen we er achter komen wie ze zijn? HIER. Zwart in Rembrandts tijd gaat over bijzondere kunstwerken en beeldvorming, over herkenning en erkenning.

“Al jaren ben ik op zoek naar historische portretten van zwarte mensen zoals ik. Er moet toch meer zijn dan het stereotype beeld van bediende, tot slaaf gemaakte of karikatuur? Ik vond het alternatief in Rembrandts tijd: een portrettengalerij van zwarte mensen die volwaardig zijn verbeeld.” – Stephanie Archangel, gastconservator

Wat valt op in de kunstwerken door Rembrandt en vele van zijn tijdgenoten? De stereotypen die later het beeld van zwarte mensen zouden bepalen, zijn nog niet overheersend. Bovendien zijn zwarte personen niet alleen bijfiguren met een ondergeschikte rol, maar vaak juist het centrale onderwerp van het kunstwerk.

De tentoonstelling vertelt ook de verhalen achter de kunstwerken. Tussen circa 1630 en 1660 was er een kleine gemeenschap van vrije zwarte mensen in de omgeving van de Jodenbreestraat, in Rembrandts buurt. Door recent onderzoek weten we nu veel meer over deze Afro-Amsterdammers. In dezelfde periode zijn zwarte mensen ook het vaakst in kunstwerken weergegeven zonder negatieve stereotypering, maar gewoon zoals ze waren.

“Als museum hopen we dat deze tentoonstelling impact zal maken. HIER. Zwart in Rembrandts tijd is een krachtig statement over zwarte aanwezigheid en representatie in Nederland, over beter kijken en blinde vlekken, over zeggenschap en een kantelende beeldvorming.” – Lidewij de Koekkoek, directeur Museum Het Rembrandthuis

HIER. Zwarte kunstenaars nu

In hedendaagse kunst speelt zwart een heel andere rol dan in de zeventiende eeuw. Nu zijn er zwarte kunstenaars die reflecteren op hun eigen identiteit. En als er zwarte mensen zijn afgebeeld, weten we wie het zijn. Van beide kanten is er nu zeggenschap, van maker en geportretteerde. In de tentoonstelling komt nieuw en bestaand werk te hangen van tien toonaangevende hedendaagse makers, waaronder Iris Kensmil, Iriée Zamblé en Charl Landvreugd.

Hollandse Meesters Her-zien

Hollandse Meesters Her-zien is een groeiende fototentoonstelling door curator Jörgen Tjon a Fong, waarbij prominente Nederlanders van kleur in de huid kruipen van hun 17de en 18de-eeuwse voorgangers. Deze indringende en trotse portretten zijn gemaakt in de stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten. Speciaal voor Museum Het Rembrandthuis zijn vier nieuwe portretten gemaakt van onder andere Humberto Tan, Jeangu Macrooy, Tania Kross en Daniël Boissevain. De foto’s zijn gemaakt door Cigdem Yuksel en Ahmet Polat (voormalig Fotograaf des Vaderlands) in de Oude Kerk en in Museum Het Rembrandthuis. Drie portretten zijn te zien in Rembrandts oude huis, één portret is opgenomen in de tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd.

HIER. Zwart in Rembrandts tijd is van 6 maart t/m 6 september 2020 te zien in Museum Het Rembrandthuis. De tentoonstelling is geïnitieerd door gastconservatoren Elmer Kolfin en Stephanie Archangel, de vormgeving ligt in handen van Raul Balai en Brian Elstak. Er zijn bij deze tentoonstelling multidisciplinaire avondprogramma’s op diverse locaties. Ook verschijnen een publicatie bij WBOOKS en een zine over hedendaagse zwarte kunstenaars.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, het Mondriaan Fonds –  het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed, de Nachenius Tjeenk Stichting, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Ten Hagen Fonds en het VSBfonds. De tentoonstelling is ook mede mogelijk gemaakt door de rijksoverheid: de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend.

Noot voor de pers: download hier het volledige persbericht over deze tentoonstelling. Voor meer informatie, bezoek onze perspagina.