Verwacht

In 2021 is er veel te zien en te doen in Museum Het Rembrandthuis. Van nieuwe aanwinsten en een nieuwe inrichting van de binnenplaats tot verrassende tentoonstellingen voor jong en oud, met werk van Rembrandt en hedendaagse kunstenaars. Bekijk hieronder het tentoonstellingsoverzicht voor 2021

Nieuwe aanwinsten in het Rembrandthuis

Vanaf eind januari 2021

Museum Het Rembrandthuis presenteert eind januari een aantal nieuwe aanwinsten – schenkingen, langdurige bruiklenen en aankopen – kriskras door de vaste opstelling in het oude huis van Rembrandt. Maak kennis met bijzondere schilderijen van Rembrandts leerlingen en tijdgenoten, en laat je verrassen door hedendaagse kunst op onverwachte plekken. Meer informatie over deze toevoegingen volgt.

 

Terug naar toen: Rembrandts binnenplaats

Vanaf april 2021

Begin 2021 wordt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het verhaal van Rembrandts huis: de binnenplaats wordt op basis van historische bronnen ingericht. Dit was onder andere de plek waar de beerput stond en Rembrandt gebruik maakte van het secreet. De voltooiing van de renovatie van de binnenplaats wordt in april verwacht.

 

Hansken. Rembrandts olifant

1 mei t/m 25 juli 2021

Ze is de beroemdste olifant uit de zeventiende eeuw: Hansken. Ze was op dat moment de enige olifant in Europa en werd langs jaarmarkten, kermissen en hoven gevoerd. Toen Hansken in Amsterdam was, zag en tekende Rembrandt haar een aantal keer − aanleiding voor Museum Het Rembrandthuis om het levensverhaal van Hansken te vertellen in deze tentoonstelling voor jong en oud.

Het verhaal van Hansken is wonderlijk, maar ook aangrijpend. Ze heeft in haar leven veel moeten doorstaan; ze werd gedwongen lange tochten te maken en moest veel optreden. In deze tentoonstelling worden ook de hedendaagse perspectieven op dierenleed belicht. Hansken, Rembrandts olifant toont tekeningen en etsen van Rembrandt en zijn tijdgenoten, schilderijen en een digitale kaart waarop je Hanskens route door Europa kunt volgen. Bijzonder is het feit dat Hanskens schedel bewaard is gebleven en speciaal voor deze tentoonstelling vanuit Italië naar het Rembrandthuis wordt gebracht.

De tentoonstelling is ontstaan naar het concept van Michiel Roscam Abbing (auteur van Rembrandts olifant) en Anneke Groen (collectiebeheerder van ARTIS).

 

Hallo Rembrandt!

14 augustus t/m 28 november 2021

Ontdek, leer en speel met Rembrandt. De tentoonstelling Hallo Rembrandt! is terug in Museum Het Rembrandthuis, nu speciaal voor de jongste ontdekkers van ongeveer 3 tot 6 jaar. Wist jij dat rode verf gemaakt werd van luizeneitjes? Of dat Rembrandt thuis een kunstkamer had met allemaal interessante spullen, zoals schelpen, speren en verkleedkleding? In deze tentoonstelling ga je zelf aan de slag. Speel met de figuren van De Nachtwacht, verkleed je als Rembrandt en meng verschillende kleuren met behulp van een projector. Leer Rembrandt kennen in zijn eigen huis.

Hallo Rembrandt! is geïnitieerd en samengesteld door het Mauritshuis, Den Haag en was daar te zien in de zomer van 2019. 

 

Rauw. De afkeer van idealisering

18 december 2021 t/m 10 april 2022

De dingen weergeven zoals ze zijn, niet idealiseren – dat is de kern van het werk van Rembrandt, maar ook van veel hedendaagse kunstenaars. Zij kijken met dezelfde ongefilterde blik naar mensen, het menselijk lichaam en naar zichzelf. In de groepstentoonstelling Rauw. De afkeer van idealisering wordt het werk van 10 hedendaagse makers getoond, onder wie Melanie Bonajo, Natasja Kensmil, Rineke Dijkstra, Alex Farrar en Verena Blok. Hoewel hun kunst uiteenlopend is, hebben ze iets belangrijks gemeen: ze buigen zich over dezelfde thema’s, problemen en experimenten als Rembrandt, maar dan bijna vier eeuwen later. Rauw. De afkeer van idealisering is de eerste in een nieuwe reeks tentoonstellingen van hedendaagse kunst in Museum Het Rembrandthuis.