We gaan verbouwen!

Nergens ter wereld kom je dichter bij Rembrandt dan in Museum Rembrandthuis. Wij willen de wereld inspireren met Rembrandt en alles wat met hem te maken heeft. Om dat nog beter te kunnen doen voor toekomstige generaties, gaat het museum vanaf 31 oktober 2022 verbouwen. Op 18 maart 2023 heropent Museum Rembrandthuis met 30% meer Rembrandt.

Meer (nieuwe!) museale ruimtes

We vergroten het bezoekersoppervlak met maar liefst 30%, waarbij voormalige personeelsruimtes voor het eerst geopend worden voor bezoekers! Zo krijgt het museum er bijvoorbeeld een derde tentoonstellingszaal, etszolder, proloogruimte en epiloogruimte bij. De epiloogruimte, die boven het leerlingenatelier zit, was de zolder van Rembrandts huis. Een hele klim van vier verdiepingen. Rembrandt was hier in 1658 voor het laatst; toen moest hij zijn spullen inpakken en het pand verlaten. Na de verbouwing vertellen we voor het eerst het verhaal van Rembrandt en het huis ná zijn vertrek. In de epiloogzaal kun je ook even een momentje van rust pakken, voordat je je bezoek vervolgt in de moderne museumvleugel.

Meer verhalen

Museum Rembrandthuis is het enige museum ter wereld dat volledig is gewijd aan Rembrandt. Straks beleef je het verhaal van Rembrandt, zijn huis, zijn tijd en zijn buurt nog intenser. Met behulp van een multimediatour komt de zeventiende eeuw echt tot leven. Tijdens je bezoek volg je het levensverhaal van Rembrandt, van zijn aankomst als ambitieuze celebrity-kunstenaar, tot zijn noodgedwongen vertrek vanwege een opeenstapeling van schulden.

Meer permanente demonstraties

We brengen de populaire demonstraties etsen en verfbereiding terug! Straks kun je dagelijks zelf ervaren hoe Rembrandt zijn etsen en verf maakte. De demonstraties verfbereiding zullen plaatsvinden op de plek waar Rembrandt zijn meesterwerken maakte: in zijn atelier. Speciaal voor de etsdemonstraties bouwen we een nieuwe etszolder, waar je doorlopend Rembrandts etstechnieken kunt ontdekken, zowel live als virtueel. Alsof je over de schouder van de kunstenaar kijkt.

Meer duurzaamheid en toekomstbestendigheid

Om het monumentale huis van Rembrandt op integere wijze te kunnen vernieuwen voor toekomstige generaties, gaan we ook wat aanpassingen doen die het museum duurzamer en toekomstbestendiger maken. Zo wordt de zolderverdieping grondig geïsoleerd, treffen we voorzieningen om warmte terug te winnen uit ventilatielucht en wordt er tijdens de verbouwing duurzame verf en hergebruikt vloerhout ingezet.

“Ontmoet Rembrandt in zijn eigen huis. Elke kamer heeft een eigen verhaal. Hier beleefde hij lief en leed. Hier verzamelde hij kunst en rariteiten van over de hele wereld, leidde hij zijn leerlingen op en ontving hij zijn klanten. Hier keek hij uit over een stad die volop in verandering was. En maakte hij zijn meesterwerken. Hier werd hij de allergrootste. Met de verbouwing brengen we Rembrandt op verrassende manieren terug in zijn eigen huis, passend bij deze tijd en klaar voor de toekomst.”
– Milou Halbesma, directeur Museum Rembrandthuis

Word Vriend, juist nu!

Van je vrienden moet je het hebben! Dat gold voor Rembrandt en geldt ook zeker voor Museum Rembrandthuis. Dankzij onze loyale Vriendenvereniging hebben we vele projecten kunnen realiseren en mooie aankopen gedaan. Als Vriend word je onderdeel van de inner circle van het museum en bouw je mee aan de toekomst van het museum. Voor 75 euro per jaar kun je met twee personen Vriend worden (of een ander Vriend maken). Op deze pagina lees je meer over hoe je dit doet en welke voordelen je krijgt, zoals onbeperkt gratis toegang, exclusieve previews van tentoonstellingen, en korting in de winkel en webshop.

Als je nu Vriend wordt dan ontvang je een unieke, handgedrukte ets naar een etsplaat van Rembrandt cadeau! Ook word je uitgenodigd voor een exclusieve preview van het vernieuwde museum tijdens onze feestelijke heropeningsweek in maart 2023.

De verbouwing van Museum Rembrandthuis wordt mede mogelijk gemaakt door:

en particuliere donateurs