18/03/2023

Titus is weer thuis

Een zoon, een vader, een meesterwerk
18 maart – 11 juni 2023

Dromerig staart de jonge Titus van Rijn over de rand van zijn lessenaar. Vader Rembrandt ving zijn blik in 1655, toen hij met zijn familie in het statige pand aan de Amsterdamse Jodenbreestraat woonde. Bijna 400 jaar later is het gelukt om Titus weer thuis te krijgen – op de plek waar Rembrandts meesterwerk is geschilderd, in het huis waar Titus is geboren. In Museum Rembrandthuis kom je straks oog-in-oog met het iconische schilderij uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Een speciale ruimte in de tentoonstelling Tekenkunst biedt een unieke ervaring: via de multimediatour word je als bezoeker begeleid in het kijken. Een soort guided meditation, maar dan met drie opties: een kunsthistorisch achtergrondverhaal, een psychologische beschrijving van vader en zoon en verschillende soorten muzikale begeleiding. Je ontdekt zo telkens weer iets nieuws in het beroemde schilderij van Rembrandt.

‘Titus is weer thuis’ is mogelijk gemaakt dankzij het project ‘Buitenkans’ van de Turing Foundation en Vereniging Rembrandt en dankzij bruikleengever Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. ‘Buitenkans’ biedt kunstmusea in Nederland de mogelijkheid om een kleine presentatie te organiseren rond een bruikleen uit een andere Nederlandse openbare collectie om zo de rijkdom de Collectie Nederland te laten zien. Dit is de eerste tentoonstelling van dit project.

SLOW LOOKING MET TITUS

Hoe langer je naar Rembrandts beroemde portret van zijn zoon Titus kijkt, des te meer je ziet. In Museum Rembrandthuis kun je even een-op-een met Titus zijn. In de multimediatour vind je drie manieren om het schilderij te bekijken en te ervaren, een soort guided meditation. Wil je alvast een voorproefje? Klik op de video en mediteer met Titus, begeleid door geluiden uit het kunstenaarsatelier. Welk effect heeft dit geluid op hoe je het schilderij ervaart?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief
paint
Ga naar de inhoud