Verwacht

We hopen snel weer open te gaan! In 2021 is er veel te zien en te doen in Museum Het Rembrandthuis: verrassende tentoonstellingen voor jong en oud, met werk van Rembrandt en hedendaagse kunstenaars. Bekijk hieronder welke tentoonstellingen er later dit jaar te zien zullen zijn. 

Hallo Rembrandt!

17 september 2021 t/m 2 januari 2022

Ontdek, leer en speel met Rembrandt. De tentoonstelling Hallo Rembrandt! is terug in Museum Het Rembrandthuis, nu speciaal voor de jongste ontdekkers van ongeveer 3 tot 6 jaar. Wist jij dat rode verf gemaakt werd van luizeneitjes? Of dat Rembrandt thuis een kunstkamer had met allemaal interessante spullen, zoals schelpen, speren en verkleedkleding? In deze tentoonstelling ga je zelf aan de slag. Speel met de figuren van De Nachtwacht, verkleed je als Rembrandt en meng verschillende kleuren met behulp van een projector. Leer Rembrandt kennen in zijn eigen huis.

Hallo Rembrandt! is geïnitieerd en samengesteld door het Mauritshuis, Den Haag en was daar te zien in de zomer van 2019. 

 

Hoed op voor Rembrandt

17 september 2021 t/m 2 januari 2022

In Hoed op voor Rembrandt zijn fotoportretten van kinderen als eenzame jonkvrouwen, zonnekoningen en magiërs te zien in combinatie met enkele etsen van Rembrandt. In deze kunstwerken komen de mooiste, gekste en meest extravagante hoofddeksels voorbij. De fotoserie kwam tot stand in het meerjarige kunstproject Hoed op voor Rembrandt van Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School. Kinderen van basisscholen in Amsterdam ontwierpen een hoed en zijn geportretteerd, in de geest van Rembrandt, door fotograaf Marije van der Hoeven. De resultaten zijn vrolijk, ontroerend en verrassend. De kinderen zijn trots en denken na over wie zij vroeger zouden zijn geweest.

Hoed op voor Rembrandt is een initiatief van Stichting Kunsteducatie de Rode Loper op School. Met dank aan Amsterdam Fonds voor de Kunst en Fonds voor Cultuurparticipatie.

 

RAUW

20 januari t/m 22 mei 2022

De dingen weergeven zoals ze zijn, niet idealiseren – dat is de kern van het werk van Rembrandt, maar ook van veel hedendaagse kunstenaars. Zij kijken met dezelfde observerende en ongefilterde blik naar mensen en het menselijk lichaam, maar dan bijna vier eeuwen later. In de groepstentoonstelling RAUW wordt het werk van elf hedendaagse makers getoond, onder wie Melanie Bonajo, Natasja Kensmil, Rineke Dijkstra, Alex Farrar en Verena Blok. Hoewel hun kunst uiteenlopend is – van schilderijen, fotografie en videokunst tot driedimensionale installaties – hebben ze iets belangrijks gemeen: in hun werk bevragen ze taboes omtrent het lichaam en onderzoeken ze (heersende) schoonheidsidealen. Hun kunst is eerlijk en onopgesmukt. RAUW is de eerste in een nieuwe reeks tentoonstellingen van hedendaagse kunst in Museum Het Rembrandthuis.