Verwacht

In 2021 is er veel te zien en te doen in Museum Het Rembrandthuis: verrassende tentoonstellingen voor jong en oud, met werk van Rembrandt en hedendaagse kunstenaars. Bekijk hieronder welke tentoonstellingen er later dit jaar te zien zullen zijn. 

Hallo Rembrandt!

17 september 2021 t/m 2 januari 2022

Hallo Rembrandt! is een actieve tentoonstelling voor volwassen met kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar. Wat maakt Rembrandts kunst zo bijzonder? Waar werd verf van gemaakt in de zeventiende eeuw? Leer Rembrandts meesterwerken kennen door samen te kijken en te doen. De jongste ontdekkers van 3 tot 6 jaar kunnen onder andere met de figuren van De Nachtwacht spelen, zich als Rembrandt verkleden en verschillende kleuren met behulp van een projector mengen. Kinderen van 7 tot 12 jaar gaan aan de slag met Rembrandts belichting, bekijken uit hoeveel lagen een schilderij werd opgebouwd of duiken in een pigmentenkast met alle pigmenten die Rembrandt gebruikte om zijn verf mee te maken. Met interactieve elementen als digitale schermen en een photobooth met Rembrandteske belichting ontdek je hoe Rembrandt werkte. Waar kun je dit beter beleven dan bij Rembrandt thuis? Een bezoek voelt al vanaf het begin als een avontuur.

Hallo Rembrandt! is geïnitieerd en samengesteld door het Mauritshuis, Den Haag en was daar te zien in de zomer van 2019. 

 

Hoed op voor Rembrandt

17 september 2021 t/m 2 januari 2022

In Hoed op voor Rembrandt zijn fotoportretten van kinderen als eenzame jonkvrouwen, zonnekoningen en magiërs te zien in combinatie met enkele etsen van Rembrandt. In deze kunstwerken komen de mooiste, gekste en meest extravagante hoofddeksels voorbij. De fotoserie kwam tot stand in het meerjarige kunstproject Hoed op voor Rembrandt van Stichting Kunsteducatie De Rode Loper op School. Kinderen van basisscholen in Amsterdam ontwierpen een hoed en zijn geportretteerd, in de geest van Rembrandt, door fotograaf Marije van der Hoeven. De resultaten zijn vrolijk, ontroerend en verrassend. De kinderen zijn trots en denken na over wie zij vroeger zouden zijn geweest.

Hoed op voor Rembrandt is een initiatief van Stichting Kunsteducatie de Rode Loper op School. Met dank aan Amsterdam Fonds voor de Kunst en Fonds voor Cultuurparticipatie.

 

RAUW

20 januari t/m 22 mei 2022

De dingen weergeven zoals ze zijn, niet idealiseren – dat is de kern van het werk van Rembrandt, maar ook van veel hedendaagse kunstenaars. Zij kijken met dezelfde observerende en ongefilterde blik naar mensen en het menselijk lichaam, maar dan bijna vier eeuwen later. In de groepstentoonstelling RAUW wordt het werk van elf hedendaagse makers getoond, onder wie Melanie Bonajo, Natasja Kensmil, Rineke Dijkstra, Alex Farrar en Verena Blok. Hoewel hun kunst uiteenlopend is – van schilderijen, fotografie en videokunst tot driedimensionale installaties – hebben ze iets belangrijks gemeen: in hun werk bevragen ze taboes omtrent het lichaam en onderzoeken ze (heersende) schoonheidsidealen. Hun kunst is eerlijk en onopgesmukt. RAUW is de eerste in een nieuwe reeks tentoonstellingen van hedendaagse kunst in Museum Het Rembrandthuis.