Talkshow en podcast RembrandtLIVE

Tijdens de epidemiegolf in de jaren 1663-1664 vielen er in Amsterdam 24.148 doden, meer dan 10 procent van de toenmalige bevolking. Ook Rembrandt werd door de ziekte geraakt. In de nieuwste editie van de talkshow RembrandtLIVE gaat presentator Emma Waslander vanuit Rembrandts woonkamer in gesprek met Erik Schmitz (Stadsarchief Amsterdam) en Epco Runia (Museum Het Rembrandthuis). Naast de talkshow is er ook een podcast gemaakt over hetzelfde onderwerp. Emma is met Koen Kleijn van Ons Amsterdam hierover in gesprek gegaan en de podcast is onderaan de pagina te vinden.

REMBRANDTLIVE #3: REMBRANDTS EPIDEMIE

28 februari 2021 | Online event

In de zeventiende eeuw heerste er ook al een epidemie in Nederland: de pest. Tijdens de laatste epidemiegolf, in de jaren 1663-1664, vielen er in Amsterdam 24.148 doden, meer dan 10 procent van de toenmalige bevolking. Ook Rembrandt werd door de ziekte geraakt: zijn geliefde Hendrickje Stoffels stierf aan de pest, hetzelfde wordt vaak gesuggereerd over zijn zoon Titus. In de nieuwste editie van de talkshow RembrandtLIVE gaat presentator Emma Waslander vanuit Rembrandts woonkamer in gesprek met Erik Schmitz (Stadsarchief Amsterdam) en Epco Runia (Museum Het Rembrandthuis). 

Welke invloed had de pestepidemie op Amsterdam in de zeventiende eeuw? Erik Schmitz (onderzoeker van het Stadsarchief Amsterdam en Amsterdamkenner) zal dieper ingaan op infectieziekten in onze geschiedenis, met name in de hoofdstad, waar Rembrandt woonde. Epco Runia (hoofd Collectie & Educatie van Museum Het Rembrandthuis) werpt de schijnwerper op Rembrandts privéleven: hoe raakte de epidemie het gezin van de kunstenaar, en hoe is dat terug te zien in zijn kunst?

Bekijk hieronder de uitzending terug:

_____________________________________

RembrandtLIVE Podcast

Naast de talkshow hebben we ook een podcast gemaakt over hetzelfde onderwerp, maar met een andere gast! In deze podcast gaat Emma Waslander in gesprek met Koen Kleijn van Ons Amsterdam. Beluister de podcast op één van de onderstaande platformen: