in Geen onderdeel van een categorie

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk uit dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag dit kunstwerk delen, dat momenteel te zien is in onze tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen: Govert Flinck, Portret van een 44-jarige man, 1637 (Mauritshuis, Den Haag).

De belangrijkste bron over Flincks leertijd bij Rembrandt is de biografie in het tweede deel van Arnold Houbrakens Groote Schouburgh uit 1719. Zich baserend op informatie van Flincks zoon Nicolaas Anthoni beweert Houbraken dat de jonge kunstenaar een jaar bij Rembrandt in de leer is geweest. Een andere auteur, Joachim von Sandrart, die aan het eind van de jaren 1630 in Amsterdam woonde, schrijft dat Flinck jarenlang in dienst van Hendrick Uylenburgh bleef werken. Wellicht vond het einde van de leertijd plaats op 1 mei 1635, toen Rembrandt de werkplaats van Uylenburgh verliet en daarmee een belangrijke vacature creëerde.

Portretkunst was de specialiteit van Uylenburghs werkplaats. Flinck arriveerde in Amsterdam zonder enige ervaring op dat gebied. Zijn voormalig leermeester Lambert Jacobsz richtte zich volledig op de historieschilderkunst. Hij werkte wel mee aan de vele portretten die Rembrandt in deze periode schilderde. Het ovale Portret van een 44-jarige man laat Flinck als getalenteerd portretschilder zien. Dit zien we vooral als we kijken naar de compositie: de figuur en de breedgerande hoed overtuigen dankzij een strakke rangschikking van vormen en open ruimte. Waarschijnlijk had Flinck zich dit eigen gemaakt toen hij assisteerde bij de vervaardiging van Rembrandts portretten – of die zelfs voltooide.

Tot en met 18 februari zie je in Museum Het Rembrandthuis en het Amsterdam de dubbeltentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen. Vanuit de hele wereld komen vele schilderijen, uit musea en particuliere collecties, voor deze dubbeltentoonstelling in Amsterdam samen. Sommige hiervan zijn voor het eerst sinds de 17e eeuw weer terug in onze hoofdstad. In de tentoonstelling wordt het meesterschap van Ferdinand Bol en Govert Flinck in de zeventiende eeuw op twee locaties uitgediept die complementair zijn aan elkaar: opleiding bij Rembrandt versus zelfstandigheid op de kunstmarkt.

Krijg je geen genoeg? Lees verder in onze tentoonstellingscatalogus ‘Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen.’

Recente berichten

Geef een reactie