in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk uit dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag dit kunstwerk delen, dat momenteel te zien is in onze tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen: Govert Flinck, De Apostel Paulus zittend aan een tafel, ca. 1634-35 (bruikleen van Staatliche Museen zu Berlin).

Toen Govert Flinck en Ferdinand Bol bij Rembrandt kwamen werken hadden ze al een eerste opleiding achter de rug. Het was hun taak zich de stijl en werkwijze van Rembrandt eigen te maken om op die manier aan de productie te kunnen meewerken. Dit betekende onder meer dat zij de stijl van Rembrandt leerden na te volgen door middel van kopiëren en eigen versies te tekenen van het werk van de meester. Rembrandt maakte tekeningen als oefening ter voorbereiding van zijn schilderijen en prenten, en sedert hij als zelfstandig kunstenaar werkzaam was tekende hij ook voorbeeldmateriaal voor medewerkers en leerlingen.

Onder de vroege tekeningen van Flinck neemt De Apostel Paulus zittend aan een tafel een speciale plaats in. Deze tekening, die als voorstudie werd beschouwd voor een schilderij met een bijna overeenkomstige voorstelling uit 1633, heet nu een kopie naar datzelfde schilderij. De achtergrond van deze tekening met rood krijt bestaat uit groepen schuine arceringen.

Vanaf 13 oktober zie je in Museum Het Rembrandthuis en het Amsterdam de dubbeltentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen. Vanuit de hele wereld komen vele schilderijen, uit musea en particuliere collecties, voor deze dubbeltentoonstelling in Amsterdam samen. Sommige hiervan zijn voor het eerst sinds de 17de eeuw weer terug in onze hoofdstad. In de tentoonstelling wordt het meesterschap van Ferdinand Bol en Govert Flinck in de zeventiende eeuw op twee locaties uitgediept die complementair zijn aan elkaar: opleiding bij Rembrandt versus zelfstandigheid op de kunstmarkt.

Meer informatie: https://www.rembrandthuis.nl/verwacht-tentoonstelling-over-ferdinand-bol-en-govert-flinck/

Recente berichten

Geef een reactie