in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk uit dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag dit kunstwerk delen, dat momenteel te zien is in onze tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen: Govert Flinck, Landschap met een brug en ruïnes, 1637 (bruikleen van Musée du Louvre, Parijs).

In 1637 schilderde Govert Flinck zijn eerste op zichzelf staande landschap, met figuren en gebouwen in een ruige, bergachtige omgeving. Hoewel dit schilderij tot nu toe altijd is gerelateerd aan Rembrandt, moet het veeleer gezien worden als een nieuwe onderneming, die vooral voorkwam uit Flincks eerdere werk en opleiding.

Reeds eerder had hij zijn portretten en historiestukken voorzien van landschappelijke achtergronden, waarbij hij meer terugviel op zijn opleiding bij Lambert Jacobsz dan op die bij Rembrandt. Ook in dit schilderij nam hij zijn eerste leermeester als voorbeeld, maar het Italiaans aandoende landschap doet ook denken aan het werk van Pieter Lastman. Het dramatische lichteffect op de voorgrond onthult overigens wel de lessen die Flinck bij Rembrandt had geleerd, mogelijk van de landschapsachtergronden voor historiestukken. Rembrandt schilderde zijn vroegste landschap echter pas een jaar na Flinck.

Vanaf 13 oktober zie je in Museum Het Rembrandthuis en het Amsterdam de dubbeltentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen. Vanuit de hele wereld komen vele schilderijen, uit musea en particuliere collecties, voor deze dubbeltentoonstelling in Amsterdam samen. Sommige hiervan zijn voor het eerst sinds de 17de eeuw weer terug in onze hoofdstad. In de tentoonstelling wordt het meesterschap van Ferdinand Bol en Govert Flinck in de zeventiende eeuw op twee locaties uitgediept die complementair zijn aan elkaar: opleiding bij Rembrandt versus zelfstandigheid op de kunstmarkt.

Meer informatie: https://www.rembrandthuis.nl/verwacht-tentoonstelling-over-ferdinand-bol-en-govert-flinck/

Recente berichten

Geef een reactie