in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk uit dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag dit kunstwerk delen, dat momenteel te zien is in onze tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen: Govert Flinck, (toegeschreven aan), naar Rembrandt, De ongelovige Thomas, 1634.

Flinck leerde onder Rembrandt als medewerker in het atelier van Uylenburgh. Daar zal hij zich niet zozeer hebben beziggehouden met oefeningen of studie maar veeleer een aandeel hebben gehad in de vervaardiging van verkoopbare werkplaatsproducten. Opvallend genoeg steeg Rembrandts productie in de jaren dat Flinck in het atelier werkte, vooral in 1634. De rol van Flinck lijkt dan ook meer die van assistent te zijn geweest dan van leerling. Hoewel geen enkel schilderij als zodanig is gedocumenteerd, is een aannemelijke kandidaat De Ongelovige Thomas.

De vroegste vermelding van Rembrandts origineel uit 1634 dateert van 1653, toen het in bezit was van de weduwe van Flincks neef Ameldonck Leeuw (1604-1647). Mogelijk is de kopie gemaakt naar aanleiding van Leeuws aankoop – of opdracht. Deze kopie moet zijn geschilderd terwijl Rembrandt aan het origineel bezig was. Onderzoek heeft immers aangetoond dat de kopie een voorstadium van Rembrandts schilderij laat zien. Röntgenfoto’s maken duidelijk dat Rembrandt – zoals zo vaak – nog is blijven veranderen aan zijn compositie tot het hem echt beviel. Het lijkt erop dat dit schilderij het begin markeert van Rembrandts leermethode om leerlingen variaties op zijn composities te laten maken.

Vanaf 13 oktober zie je in Museum Het Rembrandthuis en het Amsterdam de dubbeltentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen. Vanuit de hele wereld komen vele schilderijen, uit musea en particuliere collecties, voor deze dubbeltentoonstelling in Amsterdam samen. Sommige hiervan zijn voor het eerst sinds de 17de eeuw weer terug in onze hoofdstad. In de tentoonstelling wordt het meesterschap van Ferdinand Bol en Govert Flinck in de zeventiende eeuw op twee locaties uitgediept die complementair zijn aan elkaar: opleiding bij Rembrandt versus zelfstandigheid op de kunstmarkt.

Meer informatie: https://www.rembrandthuis.nl/verwacht-tentoonstelling-over-ferdinand-bol-en-govert-flinck/

Recente berichten

Geef een reactie