in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk uit dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag dit kunstwerk delen, dat momenteel te zien is in onze tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen: Ferdinand Bol, Gideons offer, 1640.

Dit is het vroegste gedateerde en gesigneerde werk dat van na Bols leertijd bij Rembrandt dateert. Het werk is iets groter van formaat dan zijn voorgaande historiestukken. Het vertoont een eenvoudige compositie van twee figuren in een beboste omgeving, maar de dramatiek van het wonder is het onderwerp van de voorstelling. Bol toont ons het moment waarop de engel zich aan Gideon openbaart en diens offer doet ontbranden.  Gideon schrikt hevig, waarbij hij zijn onderarmen heft en zijn lichaam buigt. Zijn houding doet sterk denken aan de jonge Tobias in Rembrandts compositie uit 1637; de houding is iets gewijzigd en de figuur is frontaler weergegeven, maar hier moet Bol een eerder geoefend motief van pas zijn gekomen.

Vanaf 13 oktober zie je in Museum Het Rembrandthuis en het Amsterdam de dubbeltentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen. Vanuit de hele wereld komen vele schilderijen, uit musea en particuliere collecties, voor deze dubbeltentoonstelling in Amsterdam samen. Sommige hiervan zijn voor het eerst sinds de 17de eeuw weer terug in onze hoofdstad. In de tentoonstelling wordt het meesterschap van Ferdinand Bol en Govert Flinck in de zeventiende eeuw op twee locaties uitgediept die complementair zijn aan elkaar: opleiding bij Rembrandt versus zelfstandigheid op de kunstmarkt.

Meer informatie: https://www.rembrandthuis.nl/verwacht-tentoonstelling-over-ferdinand-bol-en-govert-flinck/

Recente berichten

Geef een reactie