in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk uit dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag dit kunstwerk delen, dat momenteel te zien is in onze tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen: Benjamin Gerritsz Cuyp, De bevrijding van Petrus, ca. 1631-35 (bruikleen van Dordrechts Museum, Dordrecht).

Benjamin Cuyp (1612-1652). was een navolger van Rembrandt. Hij baseerde zijn oeuvre op nauwkeurige bestudering van Rembrandts Leidse werk. Hij moet in Leiden zijn geweest, of er vlakbij, maar tot het moment waarop sporen van Benjamin Cuyp in de jaren 1640 in Den Haag opduiken zijn diens exacte bewegingen niet gedocumenteerd. Het is echter aannemelijk dat hij, na Rembrandts vertrek uit Leiden in 1631, terugkeerde naar zijn geboortestad Dordrecht.

Daar kon Benjamin zijn ontwikkelde vaardigheden inzetten binnen het familiebedrijf door historiestukken te schilderen in een vernieuwende Rembrandtieke stijl. Hiermee kon het aanbod van de firma Cuyp naast Jacobs portretproductie (en later ook de landschappen van Albert) worden uitgebreid. Een van Benjamins vroege werken uit de eerste helft van de jaren 1630, de Bevrijding van Petrus, moet als direct voorbeeld hebben gediend voor het vroegst bekende schilderij van Ferdinand Bol. Volgende week laten we dit werk van Ferdinand Bol zien!

Vanaf 13 oktober zie je in Museum Het Rembrandthuis en het Amsterdam de dubbeltentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen. Vanuit de hele wereld komen vele schilderijen, uit musea en particuliere collecties, voor deze dubbeltentoonstelling in Amsterdam samen. Sommige hiervan zijn voor het eerst sinds de 17de eeuw weer terug in onze hoofdstad. In de tentoonstelling wordt het meesterschap van Ferdinand Bol en Govert Flinck in de zeventiende eeuw op twee locaties uitgediept die complementair zijn aan elkaar: opleiding bij Rembrandt versus zelfstandigheid op de kunstmarkt.

Meer informatie:
https://www.rembrandthuis.nl/verwacht-tentoonstelling-over-ferdinand-bol-en-govert-flinck/

Recente berichten

Geef een reactie