in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk uit dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag dit kunstwerk delen, dat momenteel te zien is in onze tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen: Govert Flinck, Saskia als herderin, 1636 (Herzog Anton Ulrich-Museum, Braunschweig).

Flinck had het schilderij gemaakt als onderdeel van een paar, horend bij Rembrandt als herder die we vorige week lieten zien. Hoewel de gelaatstrekken van de Herderin slechts vagelijk overeenkomen met die van Saskia, zal zij als pendant Rembrandts vrouw voorstellen. Net als hij draagt zij een herdersstaf, maar met de bloemen op haar hoed en in haar hand verbeeldt zij vooral het thema van Flora. Het motief van de rijk versierde, overhangende mouw ontleende Flinck zelfs aan Rembrandts Saskia als Flora, die hij in 1635 in de werkplaats gezien moet hebben. Opvallend genoeg liet Flinck een contrast tussen beide schilderijen bestaan: anders dan bij de Herder blijven de bruine tonen en de ogen in de schaduw van de Herderin trouw aan Rembrandts voorbeeld, net als het kostuum. Flinck liet hiermee zien dat hij tezelfdertijd gemakkelijk in twee verschillende stijlen kon schilderen.

Vanaf 13 oktober zie je in Museum Het Rembrandthuis en het Amsterdam de dubbeltentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen. Vanuit de hele wereld komen vele schilderijen, uit musea en particuliere collecties, voor deze dubbeltentoonstelling in Amsterdam samen. Sommige hiervan zijn voor het eerst sinds de 17de eeuw weer terug in onze hoofdstad. In de tentoonstelling wordt het meesterschap van Ferdinand Bol en Govert Flinck in de zeventiende eeuw op twee locaties uitgediept die complementair zijn aan elkaar: opleiding bij Rembrandt versus zelfstandigheid op de kunstmarkt.

Meer informatie: https://www.rembrandthuis.nl/verwacht-tentoonstelling-over-ferdinand-bol-en-govert-flinck/

Recente berichten

Geef een reactie