in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk uit dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag dit kunstwerk delen, dat momenteel te zien is in onze tentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen: Govert Flinck, Rembrandt als herder met staf en fluit, 1636 (Rijksmuseum, Amsterdam).

In dit bekende schilderij van een herder met Rembrandts gelaatstrekken beeldde Flinck zijn leraar af gehuld in fantasiekleding, met een lauwerkrans op het hoofd, een fluit in de hand en een herdersstaf rustend op zijn arm. De koele, blauwe tonen en het gladde oppervlak brengen de zoete atmosfeer naar voren die bij de nieuwe mode voor pastorale thema’s in de kunsten hoorde, veroorzaakt door de populariteit van het Italiaanse toneelstuk Il Pastor Fido, dat in 1590 door Giovanni Battista Guarini was gepubliceerd. Flinck had het schilderij gemaakt als onderdeel van een paar. Weet jij welk ander schilderij hierbij hoort? We laten het volgende week zien!

Vanaf 13 oktober zie je in Museum Het Rembrandthuis en het Amsterdam de dubbeltentoonstelling Ferdinand Bol en Govert Flinck: Rembrandts meesterleerlingen. Vanuit de hele wereld komen vele schilderijen, uit musea en particuliere collecties, voor deze dubbeltentoonstelling in Amsterdam samen. Sommige hiervan zijn voor het eerst sinds de 17de eeuw weer terug in onze hoofdstad. In de tentoonstelling wordt het meesterschap van Ferdinand Bol en Govert Flinck in de zeventiende eeuw op twee locaties uitgediept die complementair zijn aan elkaar: opleiding bij Rembrandt versus zelfstandigheid op de kunstmarkt.
Meer informatie: https://www.rembrandthuis.nl/verwacht-tentoonstelling-over-ferdinand-bol-en-govert-flinck/

Recente berichten

Geef een reactie