in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk uit dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Deze week delen we een ets van Rembrandt uit 1641: Een muzikant met een draailier gevolgd door kinderen.

Het tafereel past in de beeldtraditie van de blinde bespeler van een draailier, die muziek makend de deuren langs gaat, gevolgd door een grote groep kinderen. Een fijn netwerk van kruisarceringen roept een schitterend nachteffect op, waardoor de contourlijnen van de kinderen en de oude man bijna niet meer te zien zijn.

Naast een omvangrijk oeuvre van schilderijen en tekeningen vervaardigde Rembrandt van Rijn zo’n 290 prenten. Zijn meesterschap op dit vlak is onomstreden; algemeen geldt hij als een groot etskunstenaar, zo niet als de allergrootste. Rembrandt verwierf al tijdens zijn leven een Europese bekendheid, juist door zijn grafische werk, dat vanwege de reproduceerbaarheid een veel grotere verspreiding kende dan zijn schilderijen of tekeningen. Rembrandts ongedwongen lijnvoering, het unieke diepe zwart in veel van zijn etsen en zijn meesterlijk gebruik van de droge naaldtechniek waren toen al geliefd en zijn werk was veelgezocht door prentenverzamelaars in zijn tijd.

Etsen was voor Rembrandt geen bijzaak. Zijn prenten kunnen niet gezien worden als minderwaardige nevenproducten van zijn thans veel beroemdere schilderijen. Rembrandt heeft zich gedurende bijna heel zijn actieve leven serieus bezig gehouden met de prentkunst, tijdens de vroege periode als beginnend kunstenaar in zijn geboortestad Leiden, maar ook in zijn bloeitijd als succesvol meester in Amsterdam. Pas aan het eind van zijn leven gaf hij het etsen langzaam aan op.

Museum Het Rembrandthuis bezit een bijna complete verzameling van Rembrandts wereldberoemde etsen. De huidige collectie geeft een vrijwel compleet overzicht van zijn grafische werk. Van de ruim 300 etsen van zijn hand, zijn er 260 in het Rembrandthuis aanwezig. Het museum bezit daarnaast vier van Rembrandts originele etsplaten.

Recente berichten

Geef een reactie