in Niet gecategoriseerd

Rembrandt was niet alleen een gevierd kunstenaar en leermeester, hij was ook een groot verzamelaar van kunst en allerlei inspirerende objecten. Deze bewaarde hij in een speciaal daarvoor ingerichte kamer in zijn huis: de Kunstcaemer. Elke week lichten wij een object uit deze schatkamer uit. Deze week: de collectie beelden en bustes van Rembrandt.

 

Rembrandt bezat zo’n zestig beelden. Een deel daarvan werd in zijn boedelinventaris beschreven als gemaakt van pleister, van de overige is het materiaal niet bekend. Dat kan marmer zijn geweest, of albast, of brons. Gipsen beelden kon men in winkels kopen, maar marmeren beelden, bijvoorbeeld (kopieën van) bustes van antieke denkers en dichters of van Romeinse keizers, waren moeilijker te verkrijgen. De prijs hing af van het materiaal, afmeting, artistieke kwaliteit en gaafheid.

De Engelsman William Brereton, die in juni 1634 Amsterdam bezocht, ging er uitgebreid winkelen en kocht behalve schilderijen en tegels ook beelden. Hij schafte zich onder andere zeven Romeinse keizers en drie godinnen van gips aan voor twee gulden, acht vergulde koppen voor zes gulden en nog eens acht beschilderde koppen voor 42 gulden. De mindere exemplaren die hij insloeg, kostten vijf tot acht stuivers per stuk. Voor de wat grotere albasten beelden telde hij drie Nederlandse schellingen neer, dat wil zeggen achttien stuivers. Deze beelden waren meer souvenirs en dienden als goedkope decoratie in huis.

In het kasboek van de Amsterdamse koopman Jean Deutz komen veel hogere prijzen voor. Op een veiling in 1650 had hij onder andere een reeks van dertien marmeren borstbeelden gekocht, voor gemiddeld zeven gulden en zes stuivers per stuk. Volgens diezelfde bron werden ook veel duurdere borstbeelden aangeschaft: een Julius Caesar voor 170 gulden, een Hadrianus voor 225 gulden en een ‘Ulpius Crananus’ voor 280 gulden. Voor een reeks van elf keizers van pleister moest vijftien gulden per stuk betaald worden.

Recente berichten

Geef een reactie