in Niet gecategoriseerd

Rembrandt was niet alleen een gevierd kunstenaar en leermeester, hij was ook een groot verzamelaar van kunst en allerlei inspirerende objecten. Deze bewaarde hij in een speciaal daarvoor ingerichte kamer in zijn huis: de Kunstcaemer. Elke week lichten wij een object uit deze schatkamer uit. Deze week: zijn collectie wapens.

In Rembrandts verzameling vinden we verschillende soorten wapens terug, die de kunstenaar gebruikte als voorbeeld voor zijn schilderijen. Hij combineerde deze werkelijk bestaande attributen vervolgens dikwijls met fantasiewapens. Zo werden de lange pieken die rechtsachter op De Nachtwacht  zichtbaar zijn in Rembrandts tijd werkelijk gehanteerd, maar draagt de piekenier met de vooruitgestoken spies middenboven een helm met een vorm die nooit bestaan heeft. Bovendien droegen schutters omstreeks 1640 geen helmen meer. Ook heeft Rembrandt uiterst links een schutter weergegeven met een hellebaard die op fantasie berust. De afgebeelde vuurwapens zijn in de zeventiende eeuw gebruikte lontslotroers, dat wil zeggen lichte musketten die zonder steunvork werden gehanteerd. Ook de piek met brede punt en fraaie sierkwast die luitenant Willem van Ruytenburch vasthoudt, een zogeheten partisaan, komt met contemporaine exemplaren overeen.

 

Links: Een deel van Rembrandts Kunstkamer in Museum Het Rembrandthuis | Rechts: Rembrandt, De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren, gesigneerd en gedateerd ‘Rembrandt f 1642’. Doek, 363 x 438 cm, Amsterdam, Rijksmuseum.

Recente berichten

Geef een reactie