in Niet gecategoriseerd

Via de statige hal aan de voorzijde van het pand kwamen bezoekers de woning van Rembrandt binnen. Langs de wanden staan stoelen met leren zittingen. Ook op wat in de inventaris wordt genoemd het ‘soldertje’, het houten vlondertje onder het raam, staat een stoel. Wie op die verhoging zat, kon goed zien wat er op straat gebeurde en had bovendien geen last van optrekkende kou.

Tegen de wand staat een eikenhouten kast, versierd met houtsnijwerk. Uit documenten weten we dat er in deze ruimte een kast gestaan heeft toen Rembrandt hier nog woonde. De kast was in het bezit van Rembrandts vriendin Hendrickje Stoffels, die na Saskia’s dood bij hem in huis kwam. In de kast lagen haar persoonlijke bezittingen: kostbaar linnen, zilveren bestek en juwelen van goud. Volgens ooggetuigen was de kast met inhoud wel 600 gulden waard. Omdat de kast Hendrickjes eigendom was, hoefde hij niet te worden verkocht toen Rembrandt failliet ging.

In deze ruimte kun je veel schilderijen bewonderen, de wanden hangen er vol mee. De schilderijen in het Voorhuijs waren bedoeld voor de verkoop. Rembrandt was naast kunstenaar namelijk ook kunsthandelaar, een combinatie die toen niet ongebruikelijk was. Er hingen schilderijen van Rembrandt zelf, maar vooral ook werken die geschilderd waren door andere meesters.

Rembrandts Rooms Voorhuys Entrance Hall

Recente berichten

Geef een reactie