in Niet gecategoriseerd

In de Sijdel- of zijkamer werden Rembrandts gasten ontvangen en dreef Rembrandt ook zijn kunsthandel. Dankzij de boedelinventaris weten we dat Rembrandt zijn klanten ontving met een glas wijn uit een marmeren koelvat. De klanten konden vervolgens plaatsnemen op een van de stoelen met rechte rugleuning. Eventuele logés konden blijven slapen in de bedstede, die in deze ruimte te zien is.

In het Voorhuijs konden klanten al een blik werpen op de grote collectie schilderijen die Rembrandt te koop aanbood. Ook de wanden van de Sijdelkamer hingen tientallen schilderijen waaruit de klant zijn keuze kon maken. Rembrandt verkocht werken van hemzelf en zijn vele leerlingen. Hij handelde ook in schilderijen van andere meesters.

De houten omlijsting van de ingang naar de Sydelcaemer lijkt, net als de rookkap van de schouw, van marmer te zijn. Dat komt door de beschildering; dit zogenoemde ‘marmeren’, waardoor “het oog wordt bedrogen” zoals toen werd gezegd, werd in de zeventiende eeuw veel toegepast. De klassieke zuilen die de rookkap ondersteunen, zijn wel van echt marmer.

Ook bij de bedstee in de Sydelcaemer zien we de zeventiende-eeuwse mode om materialen er anders uit te laten zien dan ze zijn. De donkere delen in de eikenhouten bedstee zien eruit als ebbenhout, maar zijn in werkelijkheid alleen donker geschilderd.

Sydelkamer Rembrandts Rooms Museum Rembrandthuis Amsterdam

Recente berichten

Geef een reactie