in Niet gecategoriseerd

De grote keuken in het Rembrandthuis was destijds een belangrijke ruimte. Het was de plek waar het dagelijks leven zich afspeelde; er werd gekookt en gegeten. Het vuur in de haard was altijd aan, voor warmte. Vrij modern voor de zeventiende eeuw is het fornuis in deze keuken, waarin de warmte gerichter kon worden toegepast dan bij het open vuur. De rook verdween via de brede rookkap.

Aan de andere zijde van de keuken is een pomp geplaatst. Met deze pomp naast het – lage – aanrecht kon water worden opgepompt. Maar dat water werd niet gedronken, want het was niet zuiver genoeg. In de zeventiende eeuw werd vooral bier gedronken. Hoewel dat in onze ogen misschien wat excessief lijkt, was dit in feite bier dat weinig alcohol bevatte. Wijn dronk men alleen voor speciale gelegenheden, omdat het een dure drank was.

In de keuken is ook een bedstede te zien. Waarschijnlijk sliep hier de dienstmeid, dichtbij de haard. De bedstede lijkt klein, maar daar is een reden voor. In de zeventiende eeuw sliep men doorgaans halfzittend. De mensen waren bang dat als iemand helemaal plat zou liggen, het bloed te veel naar de hersens zou stromen en dat ze dan dood zouden gaan. Een andere mogelijke reden, van bijgelovige aard, was de angst voor de duivel, die (wederom wanneer iemand plat zou liggen) via de halfopen mond binnen zou komen. Een wat meer praktische mogelijke reden voor de kleine bedstee is dat men in Nederland toen gewoonweg kleiner was dan tegenwoordig. Dat de mensen vroeger kleiner waren, is ook te zien aan de hoogte van het deurtje naar de binnenplaats.

In 1649 was deze keuken het toneel van een grote ruzie. Dat weten we uit een document. Rembrandt wilde breken met zijn voormalige minnares Geertje Dirckx. Hier zouden de partijen een akkoord sluiten over Geertjes alimentatie, maar de bespreking verliep allesbehalve soepel. Volgens getuigen viel Geertje ‘seer hevich en onredelyck’ tegen Rembrandt uit.

Rembrandthuis keuken

Recente berichten

Geef een reactie