in Niet gecategoriseerd

De Groote Schilderkamer was Rembrandts atelier, tevens de grootste kamer van het huis. Hier schilderde Rembrandt zijn meesterwerken en overal in de kamer liggen materialen die een schilder nodig heeft om verf te maken en doeken te prepareren. Zodra je vroeger het atelier binnenkwam, rook je lijnolie waarmee verf werd gemaakt.

Rembrandts assistenten maakten verf door pigment en lijnolie op een platte stenen ondergrond te wrijven. Dat gebeurde met behulp van een zware steen, een zogenoemde loper. Verf werd in kleine porties gemaakt, meestal genoeg voor een dag. Als er toch wat verf bewaard moest worden, werd dat in een zakje van varkensblaas gedaan. Op planken langs de muren zien we wapens en gipsafgietsels. Zulke objecten werden door Rembrandt en zijn leerlingen als voorbeeld gebruikt tijdens het tekenen en schilderen.

’s Winters rook het in het atelier ook naar turf die in de gietijzeren kachels werd verbrand. De warmte zorgde ervoor dat de handen van de meester niet te koud werden en een model het een beetje comfortabel had tijdens het poseren. De kamer ligt op het noorden; het koele, gelijkmatige licht is ideaal voor een atelier.

Rechts bij het raam is tegenwoordig een bijzonder hoekje ingericht. Dit hoekje van het atelier is gereconstrueerd met behulp van een tekening die Rembrandt hier zelf heeft gemaakt. Daarop is ook te zien waar zijn schildersezel stond. De onderste luiken zijn gesloten en het licht door de bovenramen van glas-in-lood kan getemperd worden met een witte doek dat het licht reflecteert.

Rembrandts kamers: De Groote Schildercaemer

Recente berichten

Geef een reactie