in Niet gecategoriseerd

Van 1639 tot 1658 woonde en werkte Rembrandt in zijn huis aan de Jodenbreestraat, tegenwoordig Museum Het Rembrandthuis. In 1658 was hij, na zijn faillissement, genoodzaakt het pand te verkopen. Rembrandt verhuisde toen met zijn geliefde Hendrickje Stoffels, zijn zoon Titus en dochter Cornelia naar een huurhuis op Rozengracht 184 in Amsterdam.

Hier opende het gezin een kunsthandel, op naam van Hendrickje en Titus. Op deze wijze kon Rembrandt nog steeds zijn werk verkopen, zonder dat schuldeisers beslag zouden leggen op al zijn inkomsten. In deze periode heeft Rembrandt enkele van zijn meest bekende werken geschilderd, zoals De Staalmeesters (1662), Het Joodse Bruidje (ca. 1665) en zijn laatste zelfportretten uit 1669. Rembrandt heeft tot zijn dood op 4 oktober 1669 in dit huis gewoond.

Op de Rozengracht kan je tegenwoordig nog steeds nummer 184 te vinden, hoewel het huidige pand niet uit de zeventiende eeuw dateert. Ter herinnering aan Rembrandt is boven het middelste raam van de eerste verdieping een eenvoudige gevelsteen met een rond cartouche te zien. De tekst in de cartouche luidt: ‘HIER | STOND | REMBRANDT’S | LAATSTE | WONING | 4-10-1669.’

Rembrandts Amsterdam. Rozengracht 184

Foto’s: links © Europaenfotos, rechts © Amsterdamsegevelstenen

Recente berichten

Geef een reactie