Rembrandt Informatie Centrum
Het in de nieuwe vleugel van Museum Het Rembrandthuis gevestigde Rembrandt Informatie Centrum (RIC) verzamelt documentatie in woord en beeld over Rembrandt en zijn navolgers. Het RIC is een studiecentrum dat een breed publiek wil helpen bij het onderzoek naar Rembrandt en zijn werk. In de bibliotheek bevinden zich vele publicaties die over een reeks van jaren in binnen- en buitenland over Rembrandt zijn verschenen.
De bibliotheek is op werkdagen geopend van 10.00-17.00. Voor een bezoek kunt u telefonisch (020-5200400) dan wel schriftelijk (e-mail: museum@rembrandthuis.nl) een afspraak maken.
De bibliotheek van Museum het Rembrandthuis is gericht op het verzamelen van publicaties over Rembrandt en zijn leerlingen. Aanwezig zijn de belangrijkste monografieën op dat gebied, tentoonstellingscatalogi en overdrukken uit tijdschriften en bundels. Nieuwe publicaties worden zoveel mogelijk aangeschaft. Daarnaast is er in de bibliotheek een uitgebreide documentatie over Rembrandts etsen.
In de bibliotheek bevinden zich behalve literatuur over Rembrandt ook standaardwerken over de grafische kunsten: druktechnieken, monografieën over individuele kunstenaars, catalogi van tentoonstellingen en dergelijke. Ook zijn alle jaargangen te raadplegen van het tijdschrift Print Quarterly.
Naast literatuur over Rembrandt en de grafische kunsten bezit de bibliotheek van het Rembrandthuis boeken over zeventiende-eeuwse kunstenaars, museum- en tentoonstellingscatalogi en een aantal oude drukken, onder andere op kunsttheoretisch gebied zoals de boeken van Sandrart, Houbraken en Van Gool. Een ander aandachtsgebied betreft de toenmalige kunstmarkt en de geschiedenis van het verzamelwezen.
Sumowski archief
Een belangrijk onderdeel van het Rembrandt Informatie Centrum is het complete foto-archief van Prof. Werner Sumowski. Deze Duitse kunsthistoricus heeft zich vele jaren achtereen intensief beziggehouden met het onderzoek naar schilderijen en tekeningen van leerlingen en navolgers van Rembrandt. Hij heeft zijn grote kennis over de Rembrandt-school in een reeks standaardwerken bijeengebracht. Zijn zesdelige Gemälde der Rembrandt-Schüler bevat een schat aan informatie. Voor de tekeningen van Rembrandts leerlingen stelde Sumowski de tiendelige Drawings of the Rembrandt School samen. Sumowki’s werkmateriaal voor deze publicaties – vele duizenden foto’s en aanvullende documentatie – bevindt zich sinds 1998 in de bibliotheek van Museum Het Rembrandthuis en kan door belangstellenden geraadpleegd worden.
PUBLICATIES
De Kroniek van het Rembrandthuis 2011
Op 14 september nam Dr. Jeroen Giltaij afscheid als conservator oude schilderkunst van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Giltaij was bijna 40 jaar werkzaam bij dit museum, eerst als wetenschappelijk medewerker bij het prentenkabinet, waar hij een bestandscatalogus schreef over de omvangrijke collectie Rembrandttekeningen. In 1979 werd Giltaij conservator oude schilderkunst en in de tijd die daarop volgde maakte hij een hele reeks invloedrijke tentoonstellingen. Deze speciale editie van de Kroniek bevat tien artikelen door vooraanstaande internationale kunsthistorici, ter ere van Jeroen Giltaij en zijn belangrijke bijdrage aan de studie van de Nederlandse 17de-eeuwse kunst. Alle bijdragen zijn gewijd aan Rembrandt en omgeving.
Inhoud Kroniek 2011
Jan Piet Filedt Kok and Friso Lammertse, Jeroen Giltaij als conservator in het Museum Boijmans Van Beuningen
Publicaties Jeroen Giltaij
Arthur K. Wheelock Jr. , An art historian’s journey, and Rembrandt’s forgotten ‘Portrait of a Bearded Old Man wearing a Beret’ revisited
Walter Liedtke, Rembrandt at work: some late self-portraits
Holm Bevers, Eine späte Kopie nach Leonardos Abendmahl aus dem Rembrandtkreis
Peter Schatborn, Een tekening van Pieter Lastman uit Italië
Bill Robinson, Landscape drawings by Nicolaes Maes
Mària van Berge-Gerbaud ,“Deeze teykeningen zullen ook niet licht afstuiven”
Albert Blankert, The comeback of a ‘Rembrandt’ as a Lievens
Ronni Baer, Of Cats and Dogs: Domestic Pets in Rembrandt and Dou
Gregor Weber, Rembrandt Undertan
Friso Lammertse and Jaap van der Veen, Hendrick en Gerrit Uylenburgh, oud en nieuw (3)
De Kroniek
De Kroniek van het Rembrandthuis bestaat al sinds 1947. Aanvankelijk was het niet meer dan een enkele pagina’s tellend mededelingenblad, dat informatie verschafte over lopende tentoonstellingen en schenkingen aan het museum. Het bevatte ook korte artikelen over met name Rembrandts prentkunst. Na enige tijd ging het tijdschrift De Kroniek van het Rembrandthuis heten. Het groeide uit tot een volwaardig tijdschrift waarin vele artikelen verschenen over leven en werk van Rembrandt en zijn tijdgenoten en over kunstenaars die op de een of andere wijze door Rembrandts kunst zijn beïnvloed. De Kroniek van het Rembrandthuis verschijnt eenmaal per jaar, is verkrijgbaar in de museumwinkel, en kost € 12,50.
Wilt u meer informatie, dan kunt u een e-mail sturen naar: museum@rembrandthuis.nl.
Redactie
David de Witt
Peter van der Coelen
Erik Hinterding
Peter Schatborn
Jaap van der Veen