in Niet gecategoriseerd

Deze twee schilderijen lijken op het eerste gezicht misschien niet veel op elkaar: Rembrandts zelfportret laat ons één figuur zien, waar Van Eyck twee personen heeft afgebeeld. In Van Eyck’s schilderij zien we ook een aantal felle kleuren, terwijl Rembrandt zich heeft beperkt tot een vrij donker palet. Desalniettemin vertonen deze twee werken heel wat interessante en leuke overeenkomsten.

Om te beginnen zien we de figuren in beide schilderijen ten voeten uit. In het geval van Rembrandt is dit zeer uniek, aangezien het zijn enige zelfportret is waarop we de schilder staand zien. Röntgenfoto’s van dit paneel hebben aangetoond dat Rembrandt, niet tevreden over zijn houding, zijn benen heeft ingekort en vervolgens helemaal verstopt heeft achter de hond.

 

Rembrandt, Zelfportret in Oosterse kleding, 1631 (Petit Palais, Parijs) en Jan van Eyck, Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw, 1434 (National Gallery, Londen).

Rembrandt, Zelfportret in Oosterse kleding, 1631 (Petit Palais, Parijs) en Jan van Eyck, Portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw, 1434 (National Gallery, Londen).

 

Dit brengt op ons een andere, leuke overeenkomst tussen de twee schilderijen: hoewel de personen absoluut de hoofdrol spelen, wordt ons oog toch getrokken naar het hondje op de voorgrond van beide kunstwerken. We kunnen echter niet ontkennen dat Rembrandts hond er iets minder elegant uitziet dan de pluizige puppy in het werk van Van Eyck. In de middeleeuwse iconografie symboliseert een hond trouw, toewijding of loyaliteit. Maar het hondje kan ook simpelweg een huisdier zijn, een cadeau van de man aan zijn echtgenote.

We zien verder ook dat beide kunstenaars veel aandacht hadden voor de stofuitdrukkingen in hun schilderijen. Je kan bijna voelen hun zacht de bontvoering in de mantels van de mannen is bijvoorbeeld. Ook hebben beide schilders de weerspiegeling van het licht op de gladde oppervlakken prachtig weten te vatten, waardoor de gouden details goed naar voren komen.

Wat denken jullie van deze twee kunstwerken? Vormen ze een goed paar? We horen graag wat jullie ervan vinden!

Recente berichten

Geef een reactie