in Niet gecategoriseerd

Volgens de Griekse mythe was Ganymedes een jonge Trojaan, die door de Griekse god Zeus was opgemerkt vanwege zijn uitzonderlijke schoonheid. Zeus besloot de jongeling te ontvoeren, om hem tot zijn wijnschenker en minnaar op de berg Olympus te hebben. Zeus had zichzelf vermomd als adelaar, om de jongeman mee te voeren naar de berg. Als dank voor zijn diensten zou Zeus Ganymedes onsterfelijk maken.

Deze scène uit de Griekse mythologie is door verscheidene kunstenaars in het verleden uitgebeeld. Rechts zien we een kopie van Michelangelo’s Roof van Ganymedes uit 1532. Hier wordt het moment uitgebeeld dat Ganymedes net van de grond is getild en weggevoerd wordt door Zeus in de gedaante van een adelaar. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, is de houding van de jongeman vrij ontspannen en onderdanig.

De originele tekening van Michelangelo is vermoedelijk verloren gegaan, hoewel verscheidene instanties hebben beweerd deze te bezitten. Gelukkig is er een aantal kopieën bekend van de tekening, waaronder deze door een onbekende kunstenaar. Michelangelo maakte zijn tekening als een geschenk aan Tommaso de’ Cavalieri, de geliefde zoon van een Romeins edelman, om hem aan te moedigen meer te tekenen.

Wanneer we naar Rembrandts schilderij kijken, zien we dat hij deze scène op een geheel andere manier heeft uitgebeeld dan zijn voorganger. Ganymedes is niet de aantrekkelijke jongeman uit het verhaal, die niet geheel onwillig naar Olympus wordt meegevoerd. Rembrandt heeft hem afgebeeld als een klein kind dat huilend, worstelend en plassend wordt meegenomen door de woeste adelaar. De achtergrond is opgebouwd met donkere kleuren, wat des te meer duidelijk maakt dat het hier gaat om een verschrikkelijke gebeurtenis.

Rembrandt, De roof van Ganymedes, 1635 (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden) en een kopie van Michelangelo’s Roof van Ganymedes, 1532 (Harvard Art Museums, Fogg Museum, Massachusetts)

Rembrandt, De roof van Ganymedes, 1635 (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden) en een kopie van Michelangelo’s Roof van Ganymedes, 1532 (Harvard Art Museums, Fogg Museum, Massachusetts)

Recente berichten

Geef een reactie