in Niet gecategoriseerd

In ‘Rembrandt Curated’ plaatsen we een kunstwerk van Rembrandt naast een werk van een andere kunstenaar. De twee werken roepen onderling associaties op, door een gedeeld thema, compositie, kleurpalet, of gewoon een gevoel. De ‘Rembrandt Curated’ van vandaag: Rembrandt, Een vrouw in bed, ca. 1645-1646 (National Galleries of Scotland, Edinburgh) en Edouard Vuillard, In bed, 1891 (Musée d’Orsay, Parijs).

Op het eerste gezicht lijken deze twee schilderijen van Rembrandt (links) en Vuillard (rechts) een gemeenschappelijk thema te hebben: slaap. In Rembrandts schilderij zien we een vrouw in een bedstee, schijnbaar net wakker geworden of net in bed gaan liggen, die het gordijn openschuift. Wellicht heeft ze iets gehoord, of verwacht ze iemand. Haar kleding, met haar half ontblote borst, lijkt historisch, evenals de versiering in haar haar. Het schilderij van Vuillard is overduidelijk een stuk moderner, meer minimalistisch. De vrouw in dit werk lijkt in diepe slaap verzonken te zijn, het laken tot ver over haar kin opgetrokken. Het kleurenpalet van Vuillard is ook veel serener en lichter dan dat van Rembrandt; waar we in Rembrandts schilderij een donkere achtergrond zien en het rood van het gordijn onze blik vangt, is het werk van Vuillard uitsluitend in lichte grijs-witte tinten uitgevoerd, met de uitzondering van het gezicht van de vrouw en het kruis aan de muur naast het bed.

Het schilderij van Rembrandt heeft echter een achterliggend verhaal. De klassieke kleding en de haardecoratie suggereren een historische scène, mogelijk die van Sarah en Tobit. Volgens het apocriefe verhaal uit het Oude Testament had een demon zeven echtgenoten van Sarah gedood tijdens de huwelijksnacht. Tobit, Sarahs achtste echtgenoot, besloot het tegen deze demon op te nemen, met succes. Mogelijkerwijs zien we hier Sarah die hoopvol naar Tobits terugkeer uitkijkt. Pieter Lastman, Rembrandts voormalige leermeester, heeft een soortgelijk schilderij met dit thema gemaakt, wat deze theorie over het thema van dit schilderij plausibel maakt.

Wat zijn jouw gedachten over deze twee kunstwerken? Vormen ze een goed paar? We horen graag wat jij er van vindt!

Recente berichten

Geef een reactie