in Niet gecategoriseerd

In ‘Rembrandt Curated’ plaatsen we een kunstwerk van Rembrandt naast een werk van een andere kunstenaar. De twee werken roepen onderling associaties op, door een gedeeld thema, compositie, kleurpalet, of gewoon een gevoel. De ‘Rembrandt Curated’ van vandaag: Rembrandt, Een vrouw met kind, een trap afdalend, ca. 1625-1636 (Pierpont Morgan Library, New York) en Pablo Picasso, Moederschap, 1921 (Privécollectie).

Beide kunstwerken tonen het moederschap op zeer intieme wijze. We zien moeders die hun kleine kinderen vasthouden en zodanig betrokken zijn bij hun taak dat ze niet doorhebben dat ze bekeken worden. Rembrandt heeft met slechts enkele lijnen de contouren van de vrouw weergegeven, waardoor onze blik naar de gezichten van de vrouw en het kind getrokken wordt. Picasso’s Moederschap laat een vrouw in een klassieke, toga-achtige jurk zien, met een zeer levendige baby op haar schoot. Dit schilderij behoort tot zijn neoclassicistische periode, met een stijl die aan het classicisme doet denken. In deze periode heeft hij meerdere werken met het thema ‘moederschap’ gemaakt. De vrouwen in deze werken doen denken aan antieke sculpturen van godinnen uit de oudheid, symbolen van vrouwelijkheid en kracht.

We weten dat Rembrandt een aantal tekeningen, studies, van het dagelijkse leven en naar het leven heeft gemaakt. Helaas is het niet met zekerheid te zeggen wie de vrouw in deze tekening precies is. Zou het zijn vrouw Saskia kunnen zijn? We weten dat Rembrandt en Saskia in 1635 een zoon hadden, Rumbartus. Hij stierf twee maanden nadat hij was geboren. Maar als we naar het kind op deze tekening kijken, is het onwaarschijnlijk dat het Rumbartus zou kunnen zijn. In Picasso’s geval is het zeer waarschijnlijk dat het een verbeelding is van zijn vrouw, de Russische ballerina Olga Koklova, en hun kind is. In 1921, het jaar dat Picasso dit schilderij heeft gemaakt, was hun zoon Paulo geboren.

Wat zijn jouw gedachten over deze twee kunstwerken? Vormen ze een goed paar? We horen graag wat jij er van vindt!

Recente berichten

Geef een reactie