in Niet gecategoriseerd

In ‘Rembrandt Curated’ plaatsen we een kunstwerk van Rembrandt naast een werk van een andere kunstenaar. De twee werken roepen onderling associaties op, door een gedeeld thema, compositie, kleurpalet, of gewoon een gevoel. De ‘Rembrandt Curated’ van vandaag: Rembrandt, Studie van een vrouwelijk naakt, ca. 1630-1634 (The Coultard Institute Gallery, Londen) en Jean-Auguste-Dominique Ingres, De baadster, ook bekend als De baadster van Valpinçon, 1808 (Musée du Louvre, Parijs).

Rembrandt heeft in de jaren 1630 verscheidene studies en etsen van vrouwelijke naakten gemaakt. Deze waren naar het leven getekend in de studio van de kunstenaar en, zoals we kunnen zien, absoluut niet geïdealiseerd. Hier zien we een studie van het vrouwelijk naakt, op de rug gezien. Rembrandt toont ons hoe je met licht en schaduw vorm en volume in de torso gesuggereerd kunnen worden. Met dikke strepen wordt de valschaduw aangegeven, korte strepen geven vorm aan de rug, delicate lijnen suggereren een draperie over de schoot van de vrouw. Verder zien we hoe de versiering in haar haar erg dik en duidelijk is vormgegeven. Met niets meer dan een potlood en wat lijnen heeft Rembrandt een compromisloze en natuurgetrouwe weergave van een naakte vrouw gecreëerd.

Meer dan 170 jaar later heeft de Franse meester van het classicisme, Jean-Auguste-Dominique Ingres, een vrouwelijk naakt geschilderd dat bijna identiek is aan Rembrandts compositie. Er is geen direct bewijs dat Ingres door Rembrandt is geïnspireerd, maar de twee kunstenaars zijn wel aan elkaar gelinkt door kunstcritici, de gebroeders Goncourt. Nadat ze in 1885 het schilderij van Ingres hadden gezien, merkten ze op: “Rembrandt zelf zou jaloers zijn op de amberkleur van deze bleke torso.” De baadster is het eerste grote naakt van Ingres, het voorbeeld voor al zijn latere naakten. We zien een variëteit aan texturen; haar tulband, de gordijnen en natuurlijk haar huid, alles uitgevoerd met fijne lijnen en penseelstreken.

Wat zijn jouw gedachten over deze twee kunstwerken? Vormen ze een goed paar? We horen graag wat jij er van vindt!

Recente berichten

Geef een reactie