in Niet gecategoriseerd

In ‘Rembrandt Curated’ plaatsen we een kunstwerk van Rembrandt naast een werk van een andere kunstenaar. De twee werken roepen onderling associaties op, door een gedeeld thema, compositie, kleurpalet, of gewoon een gevoel. De ‘Rembrandt Curated’ van vandaag: Rembrandt, Naakte vrouw, zittend op een heuveltje, ca. 1631 (Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam), en Eduard Manet, Olympia, 1863 (Musée d’Orsay, Parijs).

Rembrandt, Naakte vrouw, zittend op een heuveltje, ca. 1631 (Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam), en Eduard Manet, Olympia, 1863 (Musée d’Orsay, Parijs).

Rembrandt toont met zijn ets een voluptueuze naakte vrouw, waarmee hij het schoonheidsideaal zoals deze is gedefinieerd door de klassieken bevecht. Hij heeft de vrouw weergegeven met ietwat hangende borsten en met een welgevormde buik die in haar schoot rust. Ook heeft Rembrandt haar zittend op een heuveltje geëtst, in plaats van sensueel uitgestrekt op een sofa. Volgens de klassieke traditie diende een kunstenaar het lichaam geïdealiseerd weer te geven, met de juiste proporties en op de meest gunstige manier. Rembrandt heeft echter besloten om deze traditie de rug toe te keren en de natuur in haar ware vorm te laten zien.

Gelijk Rembrandt, heeft Manet een draai gegeven aan de traditionele weergave van het vrouwelijk naakt. Hij heeft geen compromis willen sluiten in zijn visie, waardoor hij een groot schandaal veroorzaakte op de Salon in 1865. Manet refereert met Olympia op iconografische wijze naar verscheidene andere werken, zoals Titiaans Venus van Urbino (1538, Galleria degli Uffizi), maar zijn Venus is een dame van lichte zeden geworden. Zij kijkt de beschouwer met een onbeschaamde blik aan, en heeft bovendien een zwarte kat aan haar voeteneind (vaak gebruikt als symbool voor prostitutie) in plaats van een schoothondje (wat het gebruikelijke huisdier voor nette dames was). Manet heeft de beeldvorming van een godin omgevormd tot een beeld van een vrouw van lager allooi, waarmee hij een voor die tijd hedendaags en oprecht personage portretteert.

Wat zijn jouw gedachten over deze twee kunstwerken? Vormen ze een goed paar? We horen graag wat jij er van vindt!

Recente berichten

Geef een reactie