in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag deze ets van Rembrandt laten zien, die momenteel te zien is in onze tentoonstelling Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis: Rembrandt, Christus aan het volk getoond, 1655.

De gevangen genomen Christus werd voor de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus gebracht. Omdat het de gewoonte was op het Joodse paasfeest een gevangene vrij te laten, vroeg Pilatus het volk te kiezen tussen Christus en de moordenaar Barabbas. Dit ogenblik geeft Rembrandt weer. De gecompliceerde voorstelling is helemaal met droge naald direct in de plaat getekend.

Links: Staat 5 (8) | Rechts: Staat 8 (8).

Na de vijfde staat begon Rembrandt ingrijpende veranderingen aan te brengen. De menigte voor het bordes is weggehaald, waardoor de aandacht op de centrale groep wordt geconcentreerd. In de voorgrond zijn twee donkere gewelven ingetekend, die herinneren aan de kerkers onder het stadhuis zoals men die op middeleeuwse schilderijen vaak ziet.

Rembrandt is een van de grootste grafische talenten aller tijden. Van 26 juli tot en met 17 september 2017 organiseert Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling waarin de magistrale etsen van Rembrandt te zien zijn: Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis. Aan de hand van een selectie van zo’n dertig etsen uit de museumcollectie krijgt de bezoeker inzicht in de artistieke en technische aspecten van Rembrandt grafisch werk.

Recente berichten

Geef een reactie