in Niet gecategoriseerd

Nu te zien in Museum Het Rembrandthuis: de tentoonstelling Rembrandt en Jan Six. De ets en de vriendschap. Eén van de beroemdste verhalen uit de zeventiende eeuw betreft de vriendschap tussen Jan Six en Rembrandt van Rijn. Deze band kwam tot uitdrukking in een intiem portret van Jan lezend bij het raam, dat al snel het hoogtepunt in Rembrandts grafische oeuvre bleek. De tentoonstelling schetst het beeld van een vriendschap in de hoogtijdagen van de zeventiende eeuw en het meesterschap dat op ultieme wijze tot uitdrukking kwam in de ets. Bovendien wordt ingegaan op de fascinatie rondom de ets, de opdrachtgever en de kunstenaar in de eeuwen erna.

Hier zien we een werk uit deze tentoonstelling: Rembrandt, Gezicht op Amsterdam, ca. 1640-41, ets, enige staat, Museum Het Rembrandthuis.

Het zakelijke leven van Jan Six vond plaats in Amsterdam Daar verzamelde hij kunst en klom hij gestaag op in het bestuur van de stad. Tegelijk dichtte hij over het eenvoudige en rustige buitenleven, als remedie voor de hectiek van de stad. Waren het aspecten die hij met Rembrandt deelde? De kunstenaar was in ieder geval geregeld op pad in de omstreken van Amsterdam. Op deze prent springt de molen op het Rijzenhoofd in het oog, met links de pakhuizen en de Montelbaanstoren.

De tentoonstelling Rembrandt en Jan Six. De ets en de vriendschap is nog tot en met 3 september 2017 te zien in Museum Het Rembrandthuis. Meer informatie: http://www.rembrandthuis.nl/nl/bezoek/tentoonstellingen/rembrandt-en-jan-six-de-ets-en-de-vriendschap/

Recente berichten

Geef een reactie