in Niet gecategoriseerd

Nu te zien in Museum Het Rembrandthuis: de tentoonstelling Rembrandt en Jan Six. De ets en de vriendschap. Eén van de beroemdste verhalen uit de zeventiende eeuw betreft de vriendschap tussen Jan Six en Rembrandt van Rijn. Deze band kwam tot uitdrukking in een intiem portret van Jan lezend bij het raam, dat al snel het hoogtepunt in Rembrandts grafische oeuvre bleek. De tentoonstelling schetst het beeld van een vriendschap in de hoogtijdagen van de zeventiende eeuw en het meesterschap dat op ultieme wijze tot uitdrukking kwam in de ets. Bovendien wordt ingegaan op de fascinatie rondom de ets, de opdrachtgever en de kunstenaar in de eeuwen erna.

Hier zien we een werk uit deze tentoonstelling: Thomas Worlidge naar Rembrandt, Edward Astley als Jan Six, 1762, ets en droge naald, Collectie Six, Amsterdam.

In 1756 kocht de Engelman Edward Astley een prentencollectie met werk van Rembrandt dat oorspronkelijk in het bezit was van Jan Six. Het is dus niet geheel toevallig dat hij zich liet afbeelden als de jonge Six in dezelfde houding. Het levert een curieus plaatje op, maar het was een bewuste keuze. Zo kon hij zich meten met de beroemde verzamelaar. Het lag voor de hand dat Thomas Worlidge werd gevraagd om het portret te maken. Hij had al naam gemaakt met een reproductie van een andere beroemde ets van Rembrandt, de Honderdguldenprent.

De tentoonstelling Rembrandt en Jan Six. De ets en de vriendschap is nog tot en met 3 september 2017 te zien in Museum Het Rembrandthuis. Meer informatie: http://www.rembrandthuis.nl/nl/bezoek/tentoonstellingen/rembrandt-en-jan-six-de-ets-en-de-vriendschap/

Recente berichten

Geef een reactie