in Niet gecategoriseerd

Nu te zien in Museum Het Rembrandthuis: de tentoonstelling Rembrandt en Jan Six. De ets en de vriendschap. Eén van de beroemdste verhalen uit de zeventiende eeuw betreft de vriendschap tussen Jan Six en Rembrandt van Rijn. Deze band kwam tot uitdrukking in een intiem portret van Jan lezend bij het raam, dat al snel het hoogtepunt in Rembrandts grafische oeuvre bleek. De tentoonstelling schetst het beeld van een vriendschap in de hoogtijdagen van de zeventiende eeuw en het meesterschap dat op ultieme wijze tot uitdrukking kwam in de ets. Bovendien wordt ingegaan op de fascinatie rondom de ets, de opdrachtgever en de kunstenaar in de eeuwen erna.

Hier zien we een werk uit deze tentoonstelling, de ets die de kern vormt van de expositie: Rembrandt van Rijn, Jan Six, 1647. Six groeide op in een vaderloos maar welvarend gezin. Zijn moeder Anna Wijmer werd namelijk rijk in de textielververij en met investeringen in vastgoed. Na een opleiding aan de Latijnse school en een inspirerende reis naar Italië ging Jan Six schrijven en kunst verzamelen. Later maakte hij carrière in het Amsterdam stadsbestuur en werd in 1691 zelfs burgemeester. Rembrandt maakte voor hem een geëtst portret, waarin hun vriendschapsband tot uitdrukking komt. Het is een portret van een belezen man die de wereld van kunst en literatuur omarmt. Tegelijk is de prent een hoogtepunt in het grafisch oeuvre van Rembrandt. Dat de voorstelling nog eeuwenlang werd bewonderd, blijkt uit het feit dat er daarna vele variaties en herdrukken zijn gemaakt.

De tentoonstelling Rembrandt en Jan Six. De ets en de vriendschap is nog tot en met 3 september 2017 te zien in Museum Het Rembrandthuis. Meer informatie: http://www.rembrandthuis.nl/nl/bezoek/tentoonstellingen/rembrandt-en-jan-six-de-ets-en-de-vriendschap/

Recente berichten

Geef een reactie