in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag deze ets van Rembrandt laten zien, die momenteel te zien is in onze tentoonstelling Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis: Rembrandt, De triomf van Mordechai, ca. 1641.

Het bijbelboek Esther beschrijft de lotgevallen van de Joden die omstreeks 475 voor Christus in Perzië in ballingschap leefden. Eén van hen, Mordechai, ontdekte een samenzwering tegen koning Ahasveros, die met zijn pleegdochter Esther getrouwd was. Als de koning hem daarvoor wilde danken, vraagt hij zijn raadsheer Hamam – een fel tegenstander van de Joden – wat te doen met e man aan wie de koning eer wil bewijzen. Hamam, die meent dat hijzelf geëerd zal worden, stelt voor de man in ’s konings kleed en op het paard van de koning door de stad te leiden. Ahasveros beveelt hem daarop aldus met Mordechai te doen. Rembrandt geeft hier de zegetocht van Mordechai weer, terwijl rechts boven, vanaf een balkon, koning Ahasveros en koningin Esther toezien.

Rembrandt is een van de grootste grafische talenten aller tijden. Van 28 april tot en met 23 juli 2017 organiseert Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling waarin de magistrale etsen van Rembrandt te zien zijn: Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis. Aan de hand van een selectie van zo’n dertig etsen uit de museumcollectie krijgt de bezoeker inzicht in de artistieke en technische aspecten van Rembrandt grafische werk.

Recente berichten

Geef een reactie