in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag deze ets van Rembrandt laten zien, die momenteel te zien is in onze tentoonstelling Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis: Rembrandt, Abraham verstoot Hagar en Ismaël, 1637.

Omdat haar eigen huwelijk kinderloos was gebleven, had Sara aan Abraham haar slavin Hagar tot vrouw gegeven, die hem een zoon, Ismaël, baarde. Elf jaar later krijgt Sara zelf toch nog een zoon, Isaak. Zij dwingt Abraham dan om Hagar en Ismaël de woestijn in te sturen. Hoewel het lot van Hagar en Ismaël hopeloos lijkt, worden zij later door God gered. Dit verhaal, en dan speciaal het dramatische moment van Hagars vertrek, was bijzonder geliefd bij Rembrandt en ook bij zijn leerlingen.

Rembrandt is een van de grootste grafische talenten aller tijden. Van 28 april tot en met 23 juli 2017 organiseert Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling waarin de magistrale etsen van Rembrandt te zien zijn: Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis. Aan de hand van een selectie van zo’n dertig etsen uit de museumcollectie krijgt de bezoeker inzicht in de artistieke en technische aspecten van Rembrandt grafische werk.

Recente berichten

Geef een reactie