in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag deze ets van Rembrandt laten zien, die momenteel te zien is in onze tentoonstelling Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis: Rembrandt, Kunstenaar, tekenend naar model, ca. 1639.

Te midden van de vaste rekwisieten van het atelier – gipsmodel, ezel met doek, wapens – zit een kunstenaar te tekenen naar een naaktmodel. De vrouw staat op een plankier en houdt een palmtak in haar hand. Uit dit attribuut kan worden afgeleid dat de prent bedoeld is als een verheerlijking van de tekenkunst. De voorstelling is nooit afgemaakt. Alleen de donkere achtergrond is volledig uitgewerkt. De voorgrond bleef in het stadium van het schetsontwerp.

Rembrandt is een van de grootste grafische talenten aller tijden. Van 28 april tot en met 23 juli 2017 organiseert Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling waarin de magistrale etsen van Rembrandt te zien zijn: Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis. Aan de hand van een selectie van zo’n dertig etsen uit de museumcollectie krijgt de bezoeker inzicht in de artistieke en technische aspecten van Rembrandt grafische werk.

Recente berichten

Geef een reactie