in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag deze ets van Rembrandt laten zien, die momenteel te zien is in onze tentoonstelling Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis: Rembrandt, De zeug, 1643.

Het jongetje achter de zeug heeft een opgeblazen varkensblaas en een rietje in zijn handen. Misschien steekt er een diepere betekenis in dit motief. Het opblazen van een varkensblaas was, net als het blazen van zeepbellen, in de zeventiende eeuw namelijk een bekende verwijzing naar de vergankelijkheid. In tegenstelling tot de schetsmatig weergegeven figuren op de achtergrond is de zeug, die met gebonden poten klaar ligt om geslacht te worden tot in detail uitgewerkt.

Rembrandt is een van de grootste grafische talenten aller tijden. Van 28 april tot en met 23 juli 2017 organiseert Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling waarin de magistrale etsen van Rembrandt te zien zijn: Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis. Aan de hand van een selectie van zo’n dertig etsen uit de museumcollectie krijgt de bezoeker inzicht in de artistieke en technische aspecten van Rembrandt grafische werk.

Recente berichten

Geef een reactie