in Niet gecategoriseerd

Elke week lichten we op onze blog een kunstwerk dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag willen we graag deze ets van Rembrandt laten zien, die momenteel te zien is in onze nieuwe tentoonstelling Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis: Rembrandt, De molen, 1641.

Dit is een van de molens op de Amsterdamse stadswallen, namelijk die op het bolwerk Osdorp bij de Lauriergracht. De craquelures in de lucht zijn vermoedelijk ontstaan doordat de etsgrond in het zuurbad is gaan barsten. Er bestaat nog een tweede exemplaar van deze ets, waar achterop een opschrift staat. Hierin wordt de molen aangezien voor die van Rembrandts grootvader nabij Katwijk. Die molen zag er echter heel anders uit, dus dit is onmogelijk.

Rembrandt is een van de grootste grafische talenten aller tijden. Van 28 april tot en met 23 juli 2017 organiseert Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling waarin de magistrale etsen van Rembrandt te zien zijn: Rembrandts etsen. Hoogtepunten uit de collectie van het Rembrandthuis Aan de hand van een selectie van zo’n dertig etsen uit de museumcollectie krijgt de bezoeker inzicht in de artistieke en technische aspecten van Rembrandt grafische werk.

Recente berichten

Geef een reactie