in Niet gecategoriseerd

Elke maandag lichten we op onze blog een kunstwerk dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag gaan we iets dieper in op een werk zien uit onze tentoonstelling Glenn Brown – Rembrandt: After Life: Glenn Brown, Reproduction, 2014, verzameling van de kunstenaar.

Glenn Brown baseert al zijn werken op een of meer andere kunstenaars, vaak oude meesters. Het werk van Rembrandt is een van zijn belangrijkste bronnen. In het verleden was ontlenen heel gebruikelijk in de kunst. Vooral in de Byzantijnse tijd, maar ook tijdens de renaissance en de barok citeerden kunstenaars elkaar. Soms was dit ter bestudering, soms wilde men zijn voorlopers overtreffen. Dit laatste stond bekend als emulatie. Bij moderne kunst daarentegen is altijd sterk de nadruk gelegd op originaliteit. Een reactie hierop is het direct kopiëren of toe-eigenen van bestaande kunst. Een kunstwerk wordt dan niet verwerkt als een invloed, maar openlijk gereproduceerd en in een andere context geplaats om er een nieuwe betekenis aan te geven.

Glenn Brown heeft zich zo werken toegeëigend van diverse kunstenaars uit de renaissance, de barok, de rococo, en perioden uit de moderne tijd, zelfs popcultuur en sciencefiction-beeldmateriaal. Hier zien we als het ware een emulatie op een emulatie. De zeventiende eeuwse kunstenaar Govert Flinck maakte een uitbundige variatie op de tronies van oude mannen die zijn leermeester Rembrandt had gemaakt. Glenn Brown nam de variatie van Flinck als voorbeeld en gaf op zijn beurt deze figuur een urgente, verontrustende aanwezigheid, vooral door het gebruik van zuivere kleuren in sterk contrasterende combinaties.

In de tentoonstelling Glenn Brown – Rembrandt: After Life presenteert Museum Het Rembrandthuis een selectie van werken in verschillende technieken: schilderijen, tekeningen en prenten. Speciaal voor deze gelegenheid maakte Glenn Brown ook nieuw werk, waarbij zelfs een schilderij uit onze vaste presentatie als uitgangspunt diende. Vol trots presenteren wij de resultaten: in Amsterdam, in het huis van Rembrandt. Je vraagt je af waarover de oude meester en de hedendaagse kunstenaar zouden hebben gesproken wanneer zij elkaar hadden ontmoet. De tentoonstelling Glenn Brown – Rembrandt: After Life is tot en met 23 april 2017 te zien in Museum Het Rembrandthuis. Meer informatie: http://www.rembrandthuis.nl/nl/bezoek/tentoonstellingen/glenn-brown-rembrandt-after-life/

Recente berichten

Geef een reactie