in Niet gecategoriseerd

Elke maandag lichten we op onze blog een kunstwerk dat tot de collectie van Museum Het Rembrandthuis behoort, of momenteel in het museum te zien is. Vandaag gaan we iets dieper in op een werk zien uit onze tentoonstelling Glenn Brown – Rembrandt: After Life: Glenn Brown, Layered Portraits (after Rembrandt) 7, 2008 (verzameling van de kunstenaar).

In 2008 maakte Glenn Brown series van etsen die hij Gelaagde portretten noemde. Hij maakte ze op basis van reproducties van prenten van andere kunstenaars. Een serie die nu in Museum Het Rembrandthuis is tentoongesteld maakt gebruik van tronies of fantasiekoppen van Rembrandt. Net als bij zijn schilderijen maakt Brown radicale veranderingen. Hij maakt verschillende afdrukken over elkaar, vervormt ze en keert ze om. Voor sommige etsen gebruikt hij wel vijftien verschillende tronies. Dit levert een totaal nieuw effect op. Rembrandts levendigheid en menselijke interesse maakt plaats voor een onheilspellende, sombere dubbelzinnigheid. Opvallend is dat sommige etsen die Brown selecteerde, zelf weer ‘verbeteringen’ zijn door Rembrandt van geëtste koppen van de hand van zijn vriend en tijdgenoot Jan Lievens.

In de tentoonstelling Glenn Brown – Rembrandt: After Life presenteert Museum Het Rembrandthuis een selectie van werken in verschillende technieken: schilderijen, tekeningen en prenten. Speciaal voor deze gelegenheid maakte Glenn Brown ook nieuw werk, waarbij zelfs een schilderij uit onze vaste presentatie als uitgangspunt diende. Vol trots presenteren wij de resultaten: in Amsterdam, in het huis van Rembrandt. Je vraagt je af waarover de oude meester en de hedendaagse kunstenaar zouden hebben gesproken wanneer zij elkaar hadden ontmoet. De tentoonstelling Glenn Brown – Rembrandt: After Life is tot en met 23 april 2017 te zien in Museum Het Rembrandthuis. Meer informatie: http://www.rembrandthuis.nl/nl/bezoek/tentoonstellingen/glenn-brown-rembrandt-after-life/

Recente berichten

Geef een reactie